Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zilele acestea, la Reşiţa, au loc o serie de evenimente cultural-artistice organizate de conducerea Şcolii Ion Românu.

La invitaţia Marianei Dănescu, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Ion Românu din municipiu, oameni de cultură, istorici, profesori, şi reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene au sărbătorit, miercuri, împlinirea a 65 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii. În cadrul evenimentului, găzduit de sala de spectacole a Palatului Cultural, a fost lansat şi volumul „De la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică la Şcoala de Arte şi Meserii Ion Românu“, semnat de Vasile Zaberca.

Cartea apărută la Editura Tim din Reşiţa doreşte a fi, întâi de toate, o istorie a acestei instituţii, o demonstraţie a activităţilor, a succeselor şi a lucrurilor care s-au realizat de la înfiinţarea sa, în 1948, şi până în prezent.

„Această carte se aşează în cadrul unei serii de monografii dedicate instituţiilor, întreprinderior, localităţilor, iar prin ea se înscrie încă o pagină foarte importantă de redescoperire a contribuţilor pe care acest spaţiu le-a adus la istoria Banatului şi la istoria naţională”, a declarat editorul cărţii, Gheorghe Jurma.

Referindu-se la profesorul şi istoricul Vasile Zaberca, Jurma remarca faptul că acesta este autorul mai multor cărţi, unele dedicate unor personaje precum Eftimie Murgu, altele dedicate satului românesc, cum este monografia comunei Cornereva. La rândul său, Vasile Zaberca mărturisea că acest volum a apărut la rugămintea Marianei Dănescu, la scurt timp după apariţia pe piaţa reşiţeană a monografiei Bibliotecii „Paul Iorgovici”, semnată de prietenul său, Gheorghe Jurma.

În cadrul aceluiaşi moment festiv, Mariana Dănescu a acordat colaboratorilor instituţiei plachete, în semn de respect şi preţuire. Festivităţile prilejuite de împlinirea a 65 de ani de la înfiinţarea Şcolii Populare „Ion Românu” au continuat şi miercuri seară, când pe scena Palatului Cultural a urcat formaţia de jazz „Snaco Dixieland”, din Sibiu.

Joi, în cadrul aceluiaşi eveniment, începând cu ora 19.00, la Palatul Cultural, îşi vor da concursul Zorica Savu, Cătălina Pâslea, Camelia Ciocu şi Ramona Viţa, alături de Ansamblul de dansuri „Reşiţeana”.

Roxana Bălan Nafiru