Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Căminul cultural bocşean îşi prezintă succesele majore ale anului precedent, dezvăluind o parte din evenimentele lui 2014.

Anul trecut, activitatea Casei de Cultură din Bocşa a fost încununată de două succese, primul fiind aducerea lui Gheorghe Zamfir în cadrul Festivalului Aurelia Fătu-Răduţu, după cum se mândreşte Ioan Liuţ, managerul instituţiei, care a precizat: „Suntem oficial singura instituţie din judeţ care l-a invitat pe Gheorghe Zamfir în Caraş-Severin, în toată istoria postdecembristă”.

Tot anul trecut, sub egida forului cultural a fost lansat un volum despre istoria sportului bocşean, „Frumoşii nebuni ai Bocşei”, eveniment ce a adunat peste 150 de persoane în jurul a 12 sportivi, campioni naţionali, balcanici, europeni şi mondiali, care sunt din Bocşa sau au activat aici. „Nu cred că s-a mai făcut aşa ceva vreodată”, menţionează cu mândrie în glas managerul cultural bocşean, exemplificându-i pe campionii naţionali la box Virgil Sârbu şi Vasile Chincea, pe campionul naţional la lupte Ioan Mureşan, pe campionul balcanic la box Ion Mocanu, pe campionul european la box Constantin Gruescu, pe campionul mondial la box Francisc Vaştag, pe fotbalistul cu cele mai multe selecţii la echipa naţională Dorinel Munteanu, pe vicepreşedintele Federaţiei Române de Badminton, Ştefan Nyari, precum şi pe fotbaliştii din Divizia A (jucători şi antrenori) Octavian Roşca şi Rocco Sandu, cu precizarea că alături de aceştia, în sală, a mai fost prezent şi cel mai în vârstă component al echipei de fotbal „Metalul Bocşa“, Ştefan Bezdan, de 91 de ani.

Dar calendarul activităţii căminului cultural bocşean este cu mult mai vast. Pe lângă deja cunoscutele festivaluri Aurelia Fătu-Răduţu şi Tata Oancea, inedită pentru acest an va fi o manifestare dedicată basului Nicolae Florei, născut la Bocşa Vasiova. Nu vor lipsi manifestările culturale de tradiţie ale Bocşei, cum sunt rugile, la care se adaugă evenimentele ocazionate de diferite sărbători, cum ar fi cele legate de 1 Iunie, de 1 Decembrie sau de 24 Ianuarie – „Mica Unire”, eveniment care, ca şi anul trecut, va fi găzduit tot de Liceul Teoretic „Tata Oancea” din Bocşa, când vor fi prezentate o serie de documente inedite despre „Mica Unire” şi despre Cuza.

Antoniu Mocanu