Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Între proiectele de reabilitare şi modernizare a oraşului cu patină imperială se numără şi cel care va schimba aspectul Parcului Vicol.

Oricine ajunge în frumoasa staţiune de pe Valea Cernei se întreabă dacă va mai străluci vreodată această perlă a turismului balnear, încărcată de istorie şi mărturii ale trecerii capetelor încoronate ale Europei sau ale unor ilustre personalităţi. Între starea de plâns, visare şi realitatea dezolantă se întrevede, totuşi, speranţa unei revigorări, graţie numeroaselor proiecte de reabilitare şi modernizare. Acestea au însă termene şi presupun mai multe etape de implementare, care tot întârzie lucrările şi, evident, redobândirea prestigiului de odinioară. Cu un primar ambiţios, care se implică în tot ce mişcă prin oraş, chiar sunt şanse reale ca aceste proiecte să se concretizeze. Numai că aceste etape încordate de avizare, finanţare, licitaţii ş.a. înseamnă răbdare şi aşteptare.

Cristian Miclău, edilul oraşului, nu dezarmează, din contră, e încrezător în reuşita proiectelor care vor schimba aspectul tern al staţiunii: „Unul dintre proiectele la care Primăria lucrează de aproximativ un an şi jumătate este reabilitarea Parcului Vicol, a pieţelor 1 Mai şi Hercules, precum şi a celor trei poduri din oraş, respectiv cel de la Pecinişca, de la stadion şi podul de la hotelul Geta. Valoarea proiectului este de 3 milioane şi jumătate de euro, iar contractul de finanţare l-am semnat în urmă cu un an, în 20 iulie. Sperăm ca în toamnă să ne apucăm de lucrări, dacă vom avea şi ofertanţi la licitaţie, care să se încadreze în termenele şi criteriile pe care le impunem noi“. Proiectul este finanţat, aşadar, cu fonduri europene prin POR, Axa 7.1, Dezvoltarea infrastructurii de turism. În prezent este depus proiectul tehnic împreună cu autorizaţia de construcţie la ADR Vest, faza următoare fiind publicitatea şi licitaţia. Timp de finalizare a proiectului ar fi, în condiţiile în care lucrările ar începe în toamnă, după încheierea sezonului estival, aşa cum speră primarul, fiindcă proiectul are termen până în martie 2020.

Chiar în aceste zile, reprezentanţii ADR Nord-Est se află în staţiune pentru verificarea în teren a obiectivelor dintr-un alt proiect de reabilitare a infrastructurii turistice ce vizează Izvorul de apă plată Domogled, Izvorul Domogled 2, izvorul Venera, spaţiul verde dintre Pavilionul 12 şi vila Elisabeta, precum şi amfiteatrul din Parcul Venera. Primarul Miclău a spus că, după constatarea în teren, speră să semneze cât mai curând contractul de finanţare. Despre celelalte proiecte şi stadiile în care se prezintă, într-o ediţie viitoare a cotidianului nostru.