Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Așa cum era normal, unul dintre reperele culturii caransebeșene, Biblioteca „Mihail Halici” a intrat în patrimoniul municipalității.

Episcopia Caransebeșului, proprietara clădirii monument istoric, a acceptat să o doneze Consiliului Local, și implicit locuitorilor urbei gugulane.

„Consiliul Local a aprobat primirea Bibilotecii Mihail Halici, care este în proprietatea Episcopiei, ca donație către municipiu. Cu acest ultim pas, toate discuțiile privind achiziționarea și vânzarea bibliotecii au fost închise, este pentru toată lumea foarte clar că există o colaborare, o dorință de continuitate, în relațiile dintre Primărie și Episcopie. Luna trecută, Consiliul Local a susținut financiar pictura și amenajarea celor două catedrale, iar acum Episcopia donează municipiului clădirea bibliotecii, ceea ce arată că și în continuare vom fi ctitori la multe momente spirituale și culturale, benefice pentru toţi cetățenii urbei”, a precizat primarul Ion Marcel Vela, la finalul reuniunii legislativului local.

Inițial, Episcopia ar fi vrut să obțină o sumă de bani în schimbul imobilului, fiind dispusă să-l vândă chiar și unor persoane particulare. În vara anului trecut însă, Consiliul Local și-a exprimat dreptul de preempțiune asupra Bibliotecii Mihail Halici, după ce majoritatea aleșilor locali au considerat că aceasta trebuie să-și păstreze rolul de simbol cultural și să nu ajungă în proprietatea unor persoane private care oricând ar fi putut schimba destinația imobilului.

Lidia Almăjanu