Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Consiliul Local Oţelu Roşu în colaborare cu Reuniunea Cultural Ştiinţifică Astra Oţelu Roşu, casa de cultură din oraş şi Consiliul Elevilor de la Liceul Bănăţean au organizat în perioada 17-23 decembrie 2012 o serie de acţiuni. 

Acestea au început în 17 decembrie, când Consiliul Elevilor de la Liceul Bănăţean a organizat în  cadrul proiectului  „Şi tu poţi fi Moş Crăciun!“, un bazar caritabil în holul Casei de Cultură . La cele şase standuri au fost puse spre vânzare: jucării de pluş – oferite de Fundaţia Umanitară Caritas Caransebeş prin bunăvoinţa directorului Ludovic Mlaziva, dulciuri, felicitări şi ornamente de Crăciun confecţionate de elevii de la învăţământul primar şi gimnazial, îngeraşi şi icoane realizate de elevii cercului de religie, precum şi o expoziţie de artă plastică cu vânzare, realizată de elevii Şcolii de Arte Plastice din cadrul Liceului Bănăţean.

Vizitatorii înfriguraţi au fost întâmpinaţi  cu preparate calde – ceai, cafea, prăjituri, ciocolată, chiar la intrarea în hol, în cadrul unui stand pregătit de elevii de la domeniul servicii, stand sponsorizat de Reuniunea ASTRA. Din vânzarea obiectelor expuse s-a stâns suma de aproximativ 1.400 lei, sumă ce va fi orientată spre elevii cu situaţie materială precară cât şi spre tinerii cu potenţial în performanţa şcolară.

Concomitent cu bazarul de Crăciun, pe scena Casei de Cultură a avut loc spectacolul „Colinde, colinde, e vremea colindelor“ organizat de Comisia de învăţământ din cadrul Consiliului Local Oţelu Roşu în colaborare cu toate unităţile de învăţământ de pe raza oraşului. La finalul spectacolului Moş Crăciun a oferit pungi pentru toţi colindătorii. Seria acţiunilor caritabile de Crăciun a continuat cu proiectul „Din suflet pentru suflet“. Un  număr de 108  elevi cu situaţie materială precară de la învăţământul primar şi gimnazial,  s-au bucurat de cadouri primite din partea directorului Fundaţiei Caritas Caransebeş.

20 de elevi de la învăţământul primar beneficiază de o masă caldă pe zi, 15 elevi fiind sponsorizaţi de Fundaţia Caritas Caransebeş şi 5 elevi de Primăria Oţelu Roşu. 114 elevi cu situaţie materială precară de la învăţământul liceal,  au primit  dulciuri şi rechizite din partea Reuniunii Cultural-Ştiinţifice Astra Oţelu Roşu.

În data de 23 decembrie  la Casa de Cultură a avut loc  prima ediţie a Festivalului de colinde, datini şi obiceiuri tradiţionale „Hristos se naşte, intâmpinaţi-L“.

Au urcat pe scena Casei de Cultură – corul consilierilor locali, corul Astra, corul tineretului astrist, corul Liceului Bănăţean – învăţământ primar, corul Şcolii Gimnaziale Nr. 3, corul Bisericii Ortodoxe Glimboca,  elevii Şcolii Gimnaziale Glimboca cu obiceiul „Ignatul“. Programul a cuprins şi trei momente de colind şi suflet românesc cu profesorii Angelica Vărzan, Cristina Zaharia şi Ianto Elena.