Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Recent, la Mangalia, scriitoarea reșițeancă Leila Sandra Coroian și-a lansat cel de-al doilea roman intitulat „Aviatoarea”. A fost un prilej pentru a dialoga cu cititorii și a întâlni oameni frumoși. Unul dintre ei, Antonia Fialcofschi, o adolescentă care i-a adresat o mulțime de întrebări. Pentru Jurnal de CS, Sandra vorbește despre cartea sa și despre viitoarea lansare de la Reșița, de pe 29 septembrie, în cadrul Nocturnei Bibliotecilor.

Sandra era în concediu și a vrut să viziteze librăria unde se găsesc cărțile sale, „I.R.En.”, respectiv „Aviatoarea”. Așa a apărut ideea unei duble lansări. A fost peste așteptări căci librăria s-a umplut cu oameni care citiseră cel puțin una dintre cărți. „Unii au venit special pentru a mă întâlni. Antonia a fost foarte emoționată. Mi-a spus că scrie poezii și că ea și o bună prietenă sunt admiratoarele mele și apreciază ce fac. Apoi m-a întrebat multe”, rememorează Sandra. Abia așteaptă să se întâlnească cu cititorii reșițeni. La lansarea de luna aceasta și-a anunțat prezența și Liviu Pătrașcu, un amic din Timișoara care are ca pasiune confecționarea de brățări nautice.

În „I.R.En.”, autoarea se joacă cu mintea cititorilor întrucât acțiunea romanului, un SF psihologic, cunoaște răsturnări de situație cu final indecis, ceea ce impune o continuare. „Aviatoarea” pornește ca aventură dar cuprinde SF, acțiune, comedie, thriller, romance, dramă. „Eroina, re Vanay, are cam 25 de ani și provine dintr-o familie de aviatori. Ea și fratele ei cu cinci ani mai mare sunt crescuți de bunicul lor. Cei doi sunt aviatori, iar asta stârnește pasiunea fetei. Fratele e trimis într-o misiune din care nu se mai întoarce, iar tânăra vrea să-l regăsească și să arate că poate fi o bună aviatoare. re pilotează un avion biplan ca cele din anii ‘30 însă acțiunea nu este plasată într-o perioadă anume. Finalul e surprinzător și face lumină”, aflăm de la Sandra.

leila2

Autoarea lucrează la continuarea romanului „I.R.En.”, intitulată „M.O.O.N.”, care prelungește suspansul. Lucrează și la alte două romane, un SF și o dramă. În primele două cărți, personajele principale sunt feminine. Nu a fost ceva intenționat, Sandra așa a simțit. Cărțile aflate în lucru vor avea personaje principale masculine. Scrisul îi oferă Sandrei posibilitatea de a descoperi oameni frumoși și îndeamnă cititorii de toate vârstele să citească autori români contemporani pentru că nu sunt cu nimic mai prejos față de autorii străini. „Românii sunt foarte inteligenți, iar asta se vede și în literatură”, încheie Sandra.