Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Autorităţile judeţene şi instituţiile cu atribuţii în domeniu au efectuat o radiografie a sistemului sanitar judeţean.

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea Instituţiei Prefectului, a Consiliului Judeţean şi a Direcţiei de Sănătate Publică au avut discuţii în cadrul unui program anual pentru identificarea unor probleme care să fie rezolvate cu sprijinul ministerelor de resort. „E ca un ajutor pentru noi. Am identificat probleme ce ţin, la instituţia noastră, de resursa umană, iar în sănătatea cărăşeană am punctat câteva puncte nevralgice. Am început cu oraşul şi staţiunea Băile Herculane, unde, demult, Spitalul Judeţean asigura asistenţa medicală, impropriu la o distanţă de peste 100 de kilometri. A venit reforma, şi spitalul şi-a declinat responsabilitatea faţă de zona respectivă. S-au găsit soluţii de compromis, deşi acolo erau iniţial medici de familie, cu o substaţie de ambulanţă. Cei peste 5.000 de locuitori, număr la care se adaugă turiştii tot mai mulţi, reprezintă o problemă de asigurare a asistenţei medicale pe specialitate şi structură de urgenţă. Am realizat, de-a lungul timpului, că e o problemă de spaţiu, de patrimoniu. Ca atare, împreună cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean ne vom deplasa acolo ca să avem discuţii cu primarul oraşului şi consilierii locali şi să identificăm soluţii în viitorul apropiat“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei Județene de Sănătate Publică.

Alte puncte fierbinţi pe harta sănătăţii cărăşene, enunţate de autorităţi, au fost sanatoriul Marila, asistenţa medicală în Bozovici, calitatea apei potabile şi infecţiile intraspitaliceşti.