Caraş-Severin, Romania

Asociaţia „Steierdorf-Anina 1773“ şi Primăria Anina au organizat sâmbătă, 14 ianuarie 2012, o slujbă de comemorare la Puţul I, pentru minerii care au murit în tragicul accident petrecut în subteranul Minei Anina în urmă cu şase ani.

Sâmbătă s-au împlinit şase ani de la tragicul accident de la mina din Anina. În ziua de 14 ianuarie 2006, la ora 5.30 dimineaţa, la puţul I, în sectorul III Vest al minei, a avut loc o puternică explozie după ce o acumulare de gaz metan ce a fost aprinsă de o scânteie. Şapte mineri şi-au pierdut viaţa – Dănuţ Puşcău, Daniel Vânău, Virgil Schneider, Matei Izvernariu, Gheorghe Marişescu, Marc Ioan Vasile şi Daniel Cristian Bălan, alţi şapte fiind răniţi.

Sute de persoane s-au adunat la mină, câteva ore mai târziu la faţa locului venind şi preşedintele Traian Băsescu şi premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. Atunci s-au făcut multe promisiuni şi… atât.

Şase ani mai târziu, după ce mina a fost închisă iar resturile sale tăiate şi vândute la fier vechi, după ce autorităţile au uitat de toate promisiunile, la ruinele fostei mine din Anina s-au mai adunat doar câteva persoane. Numai ele şi-au mai amintit de cei care şi-au dat viaţa în întunericul lumii fără cer…

Nina Curiţa