Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Există premisele pentru o propunere legislativă care cuprinde câteva meserii nou apărute.

Salvamarii, salvamontiştii sau controlorii de trafic aerian ar putea să primească pensie înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani, aşa cum a precizat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul a mai adăugat că s-a ridicat problema grupelelor de muncă şi acelor unităţi care, deşi au condiţii grele, speciale, de muncă nu sunt cuprinse în legislaţie.

„S-a propus ca această vârstă să fie micşorată, pentru că un om la 65 de ani nu mai are capacitatea fizică să salveze o altă persoană. Există o problemă legată de anumite categorii, cum sunt şi ale lor, şi ale controlorilor de trafic aerian, pe care o să le analizăm anul viitor”, a mai spus ministrul Muncii. Legat de noua propunere, cei în cauză consideră că sunt mai multe variabile ce trebuie luate în calcul. „Mi se pare normală o asemenea iniţiativă. Cu toate acestea, salvatorii montani, ca meserie, au apărut relativ recent şi, pentru că nu ar putea acumula vechime în domeniu, pensiile ar fi destul de mici. De aceea, cred că trebuie luate în calcul încadrarea unor asemenea meserii în grupe speciale de muncă”, a precizat Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin, care a activat ca salvator montan din 1982, o bună perioadă de timp în condiţii de voluntariat.

Ministrul Muncii a amintit că va exista o propunere legislativă care să fie analizată de Parlament şi să se ia o decizie în acest sens.

Flavius Rotariu