Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Competițiile școlare au atras peste 70 de pasionați ai sportului minții, la fazele județene.

Cei mai buni elevi la șah din Caraș-Severin s-au întrecut recent la Sala Polivalentă din Reșița, atât în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, cât și în cadrul noii competiții, Gimnaziada, pentru echipe mixte din clasele V-VIII. Câștigători merituoși au fost, la liceu, Nicoleta Belcotă Cernescu (Colegiul Național „C.D. Loga” Caransebeș) și Daniel Cristian Pădurean (Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița), iar la gimnaziu echipa Colegiului Național „Traian Lalescu” Reșița.

„De remarcat frumoasa evoluție a echipei Gruni Cornereva (comună ce a aliniat două echipe la start, în timp ce orașe precum Anina, Oravița, Băile Herculane, Moldova Nouă, nu au venit cu nicio echipă, deși în anii trecuți participaseră la individual cu mai mulți elevi), și a echipei de la Lupac, dovadă că și în mediul rural sunt copii talentați. Dar cea mai plauzibilă explicație pentru absențele nedorite și nejustificate este insuficienta cunoaștere a abilităților elevilor de către unii dascăli, precum și modul defectuos de transmitere a informației în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin. Par dure cuvintele, dar se pare că aceasta este realitatea și am să amintesc doar un detaliu: echipa Bocșei a beneficiat de serviciile lui Albert Marian Drăgoi, de 9 ani, doar la insistențele mele și ale tatălui. Iar Albert a făcut 7 puncte din 7! Au lipsit Alin Stîngu, Ion-Valentin Văduva, Anca Maria Tecliș, copii extrem de talentați (capabili să se lupte cu copii de clasele a VII-a și a VIII-a), pentru că nu au fost selecționati, nu s-a constituit echipă la școala lor sau pur și simplu pentru că nu se știe că acești copii sunt talentați la șah. De remarcat și rezultatele bune ale membrilor familiei Gavrilovici-Didraga, de la Păltiniș, ce au fost remarcati și cu ocazia concursurilor de selecție organizate la Caransebeș, la sfârșitul anului 2016”, a spus Mihai Bolintiș, președintele Asociației Județene de Șah Caraș-Severin.

Una peste alta, concursurile școlare de la începutul acestui an pot fi considerate o reușită, datorită numărului tot mai mare de participanți la nivel județean, 72 de elevi din Caraș-Severin întrecându-se pentru supremație.