Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Consilierii judeţeni au aprobat salariile de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului propriu, dar şi din cadrul direcţiilor subordonate.

Vicepreşedinţii au o indemnizaţie de 16640 de lei. Secretarul județului Caraș-Severin are un salariu de bază cuprins între 14.560 și 15.600 lei, nivelul maxim fiind atins în cazul gradului II privind sporul de vechime în muncă. Un director general primeşte între 11.440 și 12.480 lei, aceleaşi sume fiind valabile şi pentru arhitectul-șef! Pentru un director general adjunct, un director executiv, și un adjunct al executivului, pentru un șef serviciu și un șef birou, salariile variază între 7.000 de lei şi 11.024 pe lună!

Pentru personalul contractual, lucrurile stau la fel de bine. Pentru administratorul public, salariul de bază minim este de 14.560 lei, maximul ajunge la 15.600 lei. Un director primeşte cel mai puţin 9.984 de lei pe lună, cel mai mult 11.024.

La Direcţia de Drumuri Judeţene, directorul executiv primeşte între 9.984 – 11.024 lei, suma oscilând în funcţie de vechime. Un șef serviciu la drumuri are un salariu de 8.320 – 8.736 lei. La funcţiile de execuţie salariile variază între 2101 lei şi 6862 de lei, în funcţie de gradele profesionale. Muncitorii calificaţi au salarii cuprinse între 2617 lei şi 3393 de lei.

Consilierul liberal Mircea Teodorescu a spus că „există o diferenţă prea mare între salariile personalului de conducere şi cele ale celor de execuţie. Pot fi reduşi coeficienţii de calcul pentru funcţiile de conducere“. Preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a spus că va ţine cont de sugestie, „însă este normal să existe aceste diferenţe între şefi şi angajaţi. Când îţi asumi responsabilităţi şi semnezi acte este normal să fii plătit mai bine“. Salariul preşedintelui CJ nu este stabilit în Consiliul Judeţean.

Aşadar, chiar nu mai este un secret în România că firmele private rămân fără oameni pentru că toţi vor să fie bugetari. Mirajul străinătăţii chiar păleşte în faţa celui spre instituţiile publice. Nu contează cum eşti tratat acolo, dacă munceşti şi în locul celui care plimbă doar hârtii, dacă zâmbeşti cui nu îţi place. Totul este justificat de salarii.