Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Listele candidaturilor pentru alegerile parlamentare s-au depus, ne pregătim pentru noul spectacol. Pe la toate partidele sunt surprize mai mari sau mai mici.

La PSD, singurele nume ce reţin atenţia sunt cele ale candidatelor Luminiţa Jivan şi Lusi Stoicu, atâta doar că ele sunt pe locul 3. Poate dacă erau pe locuri eligibile, social-democraţii cărăşeni ar fi putut fi surprinşi plăcut de rezultatul votului. Însă nici Mocioalcă nu mai ştie cum să îi împace pe toţi pesediştii; sunt mulţi, chiar foarte mulţi, şi toţi flămânzi de funcţii, poziţii, privilegii, imunităţi. Atât de multe încât nici măcar întregul judeţ sau chiar tot Parlamentul nu le-ar ajunge. Iar cei care nu au ajuns pe lista pentru Bucureşti vor trebui să fie şi ei recompensaţi cu ceva dacă PSD ia guvernul, mai ales că nu îl văd pe Benga să zâmbească aşa uşor de pe locul neeligibil pe care se află acum.

Pe locurile eligibile ale PNL, noutăţile sunt Marcel Vela şi Adrian Dacica. La Vela, noutatea constă în faptul că pentru prima dată va pleca din judeţ după ce a refuzat mai multe fotolii de ministru. În ceea ce-l priveşte pe Dacica, funcţia de viceprimar al Reşiţei nu îl prinde şi cu siguranţă ar putea face lucruri bune pentru sport din Parlament. Aici, la Reşiţa, Nelu Popa are nevoie de un viceprimar implicat şi hârşit pentru toate nevoile acestui oraş.

Marile surprize vin pe listele ALDE. Doina Frunzăverde a decis să intre oficial în ringul politic, iar Tăriceanu s-a gândit că nu era desul de bătut de soartă judeţul, aşa că merităm să ne-o trimită plocon pe Cristiana Anghel. O mai ţineţi minte, nu? Faimoasa învăţătoare devenită senatoare prin greva foamei şi mai ales prin graţia lui Dan Voiculescu şi a Antenelor. În fine, sunt treburile lor de partid. Cât despre PMP, acolo Ion Tabugan s-a învârtit bine în jurul lui Băsescu şi candidează pe locul 1 la Camera Deputaţilor. Nu a riscat la Senat, acolo era mai dificil.

Părerea mea e că, după alegerile din decembrie, PSD va avea doi deputaţi şi un senator, PNL la fel, iar al cincilea deputat este posibil să fie ori de la ALDE, ori de la PMP, prin redistribuire, în funcţie de scorurile obţinute la nivel naţional. Şi asta pentru că dincolo de voturile cărăşenilor, există mâini ce trag sfori în spatele cortinelor. Măcar dacă lucrurile astea ar ajuta şi judeţul cu ceva…

Au trecut cinci luni de la alegerile locale şi nu se întâmplă mai nimic. Primarii mai creionează câte un proiect pentru care nu au bani, cei care conduc diverse instituţii sunt într-o stare de letargie interminabilă, toată lumea aşteaptă schimbare sau să fie schimbată. Per ansamblu, este trist.  Aş vrea ca toţi cei care candidează să se gândească şi la acest judeţ care în orice calcul, la orice capitol, se află întotdeauna după virgulă.