Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA. Solicitarea, oricât de bizară ar fi, a fost adresată Consiliului Local Reşiţa de către un serviciu din cadrul primăriei.În ultimele luni, tot felul de ordonanţe de urgenţă în materie de impozite şi taxe au strâns cu uşa autorităţile locale să umfle birurile locale, dând vina pe Executiv. Deşi, cel puţin la nivel declarativ, consilierii locali aveau posibilitatea să nu majoreze taxele şi impozitele locale.

Ce mai treacă, meargă, aleşii reşiţenilor s-au numărat printre cei care şi-au rupt din liniştea sărbătorilor, sacrificându-se între Crăciun şi Revelion pentru majorarea birului local. Dărnicia s-a reflectat în cote situate între 5 şi chiar 16%, totul sub presiunea pistolului fiscal al lui Ponta.

Chiar şi umflate, se pare că dările nu sunt suficient de mari! Potrivit unei informări transmise aleşilor reşiţenilor, provenind de la Serviciul de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, „se constată o diferenţă în minus pentru anul 2013, faţă de anul 2012, la majorarea taxelor aprobate pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi a autorizaţiilor de construcţie“.

Şi, prin urmare, pentru că legea permite, „considerăm necesară întocmirea unui proiect de hotărâre referitor la indexarea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale, în sensul menţinerii acestora cel puţin la nivelul anului 2012, respectiv adiţionarea acestora cu cel mult 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului, sens în care serviciul de resort va proceda la întocmirea materialului ce urmează să fie prezentat consiliului local“. Cu alte cuvinte, Serviciul de Urbanism se oferă să le pună sub nas aleşilor reşiţenilor proiectul prin care aceştia să majoreze taxele.

Am încercat să descâlcim iţele încurcatei poveşti a taxelor care iniţial au rămas la fel, aşa cum declarau edilii Reşiţei, apoi au fost majorate de urgenţă, de sărbători, sub presiunea Executivului, pentru ca acum să fie de fapt mai mici decât anul trecut.

Într-o primă fază, găsim HCL 241/2012 prin care consiliul local aproba taxele speciale pentru 2013, la propunerea fiecărui serviciu în parte. Potrivit documentului, taxele pentru avizele de urbanism din 2013 au exact acelaşi nivel cu cele din 2012. În schimb, potrivit HCL 256/2012, care stabileşte taxele şi impozitele locale, taxe pe 2013 sunt fie mai mari, fie mai mici decât în 2012. Trebuie spus, totuşi, că mărul Discordiei, adică diferenţa între vechile şi noile taxe se situează între 0,2 şi 0,6 lei, iar potrivit HCL, autoritatea locală a aprobat de fapt propunerea semnată de către cei de la Serviciul de Urbanism care cer acum majorarea…

Antoniu Mocanu