Caraş-Severin, Romania

MUNTELE MIC – Asta i-a transmis Romeo Dunca unui consilier local de la Turnu Ruieni, care i-a reproşat omului de afaceri o serie de chestiuni.

În ultimele luni, Jurnal CS și Caon.ro v-au informat despre problemele întâmpinate la Turnu Ruieni de Romeo Dunca și investiția de 5 milioane de euro pe Muntele Mic, dar și de conflictul acestuia cu conducerea comunei, primarul Mihai Maralescu și, mai nou, Consiliul Local, for care, trebuie precizat, vara trecută aprecia investiția lui Dunca, însă la începutul lui 2018 și-a reconsiderat poziția. De curând, unul din consilierii comunei, Nicolae Borlovan (ALDE), a răspuns acuzațiilor pe care Dunca le aduce aleșilor de la Turnu Ruieni. Potrivit lui Borlovan, Dunca a încercat doar să câștige de pe urma comunei, fără a da nimic înapoi. Omul de afaceri demontează însă ideea lansată de Borlovan, despre care spune că nu înțelege nimic dacă anul trecut actul adițional la contract l-a impresionat iar acum și-a schimbat opinia, dar și că a citit contractul abia acum, la luni bune după ce l-a aprobat în CL. „Ati greșit de mai multe ori: 1. V-ați prezentat la acea ședință nedocumentat și fără să vă intereseze despre ce contract se vorbește, dacă de abia acum l-ați citit; 2. Nu știți ce doriți, de vreme ce acel act adițional atunci v-a impresionat și v-a dat speranțe, l-aţi și aprobat, iar acum acest act adițional vă arată că aș fi un escroc, încercând să vă prostesc; 3. Deși ați aprobat și ați semnat atunci, m-ați lăsat să construiesc, mi-ați încasat și cheltuit banii (16.000 lei) pentru autorizația de construire pentru traseul liniei electrice, iar când trebuia să dau în folosință, ați refuzat să-mi eliberați actele, șantajându-mă să schimb datele contractului pentru simplul motiv că v-ați răzgândit. […] Nu aveați niciun drept, conform clauzelor contractuale, să cereți rezilierea contractului, dar v-ați însușit și cheltuit cei 3.000 de euro plătiți în avans, deși nu aţi respectat clauzele”, a explicat Dunca pentru Jurnal CS și Caon.ro.

Omul de afaceri a răspuns și la acuzația lansată de Nicolae Borlovan, cum că Dunca ar avea doar de câștigat, iar comuna Turnu Ruieni doar de pierdut. Mai mult, timișoreanul precizează, cu sume exacte, și ce ar fi avut de câștigat comuna. „Domnule Borlovan, în acest parteneriat, deocamdată, eu am plătit și Dv ați câștigat, fără ca eu să încasez niciun ban. Peste 5 milioane de euro care se regăsesc pe proprietatea Dv, plecând din contul meu. 3.000 de euro avans la contractul vechi, iar dacă actul adițional ar fi intrat în vigoare, cum ne-am înțeles, ați fi avut 5.000 de euro. Peste 16.000 lei autorizația de construire pentru traseul liniei electrice. 19.000 lei taxele aferente funcționării instalației și Hotelului Nordica. 1.622 lei costuri construcție de lemn de pe platou, în total 12.140 euro pe an. Ce ați fi putut încasa în plus dacă ați fi avut cuvânt: 5.000 de euro pentru 5.800 mp, plus taxa de autorizare pentru terasă și apres-ski, cu valoare de peste 100.000 euro, impozite anuale pe investiții, inclusiv pe stația de sus și stația de jos ale telescaunului, cu valoare contabilă de aproape 80.000 de euro, plus impozitele din salariile celor aproximativ 12 oameni ce trebuiau angajați dintre locuitorii comunei Dv. Cei 15 eurocenți/mp e altă poveste cu care vă rog să nu mai prostiți oamenii. Acolo urmau să se construiască șase obiective turistice, valoare peste 10 milioane de euro, de unde anual ați fi încasat cel puțin 150.000 de euro pe an. Acum acolo e pășune pe care nu ați luat niciodată, de la nimeni, vreo chirie anuală. Sunt unii care exploatează terenul Dv din stațiune fără să vă dea un ban. Exemplu este contractul în care ați dat lui Buna 20 ha și 9 ani nu ați luat un ban, până în iunie 2017 si unde trebuie plătit sub 3.000 euro/an, împărțit la 20 ha însemnând 0,015 eurocenți/mp, adică de 10 ori mai puțin decât v-am dat eu. Vă reamintesc că pe o parte din acest teren este construit skiliftul Borlova și parcarea care, într-o zi bună, așa cum se laudă operatorul, aduce 10.000 lei”, a declarat Dunca.

Nu am avut norocul altora

Acesta a respins și altă idee lansată de consilierul ALDE, conform căreia Primăria Turnu Ruieni ar fi fost obligată să plătească supravegherea și paza investiției, iar toate veniturile s-ar fi dus în buzunarul lui Dunca. „Noul telescaun Vâlsanu va fi motorul de dezvoltare al stațiunii, urmând să apară construcții noi, deci valori de impozitare mai mari. Vor apărea locuri de muncă pentru oamenii din comuna Dv, iar parte din impozitele pe salarii care rămân la Primărie, împreună cu procentul anual de impozit pe construcțiile noi, vor însemna câștiguri suplimentare din care veți opri jumătate și veți face ce veți dori cu ei, iar cealaltă jumătate o veți aduce la munte să păziti ceea ce generează profit, nu numai telescaunul Vâlsanu, ci și obiectivele celorlalți investitori, chiar dacă îmi sunt concurenți. Cât despre curățenie, iluminat și mii de alte lucruri ce trebuiau făcute în stațiune, erau obligația Dv de mult să le faceți”, a adăugat Dunca.

Omul de afaceri nu a trecut cu vederea nici acuzația, voalată, ce-i drept, că ar fi un investitor neserios, după ce Nicolae Borlovan a acreditat ideea că la Muntele Mic se doresc investitori serioși. „Vă doriți investitori serioși, adică eu aș fi neserios. Vă mulțumesc și vă rog să-mi spuneți cât de prost trebuie să fie un investitor pentru a fi pe placul Dv? Câți bani trebuie să aducă sau câtă șpagă trebuie să plătească și cui? Nu am avut norocul lui Răileanu, ca pentru a putea monta o instalație veche de zeci de ani, ori a construi fundaţia unui hotel cu Spa pe 600 mp fără autorizație, să fie suficient să cotizez cu materiale și manoperă la înălțarea vreunei case. Asta e, Răileanu a dat drumul și vinde bilete, eu stau să mă trag de șireturi cu cei ce nu au cuvânt! Cât despre restricțiile de construire, s-au diminuat în actul adițional și toate sunt de bun simț. Condiția ca versantul pe care, cu aprobarea Dv, am montat instalația de ski să fie mobilată cu un număr limitat de construcții a fost aprobată și-n 2013, și în iunie 2017, și cu siguranță așa va rămâne atâta timp cât acest telescaun va rămâne în picioare, în poziția pe care ați aprobat-o. Reguli noi pot să apară daca veți plăti pentru demontarea lui și transportul înapoi la furnizor, cu penalitățile de rigoare. […] Așadar, domnul consilier, cât timp destinele, averile și şansa celor ca mine vor fi gestionate de cei ca Maralescu ori Dv, românii vor continua să plece din țară și prostia va continua să conducă. Cu mine puteți face orice doriți, dar nu vă puteți bate joc de mine! Să fie clar!”, și-a încheiat Romeo Dunca răspunsul către consilierul local Nicolae Borlovan.