Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste un kilogram de articole pirotehnice a fost confiscat de către oamenii legii.De la începutul lunii decembrie 2011 şi până în prezent, lucrătorii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase de la nivelul IPJ Caraş-Severin au efectuat controale pe întreg teritoriul judeţului, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu obiecte pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice.

Controalele au vizat societăţile comerciale identificate că au achiziţionat articole pirotehnice, inclusiv la locurile de depozitare, în vederea scopului pentru care au fost achiziţionate, a legalităţii operaţiunilor derulate, a destinaţiei finale a obiectelor pirotehnice şi a modului de asigurare a securităţii acestora.

Acţiunile poliţiştilor au ajuns şi în pieţe sau alte locuri de comercializare de obiecte pirotehnice, astfel fiind desfăşurate un număr de 34 de controale şi au fost constatate şapte infracţiuni la regimul materiilor explozive. De asemenea a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 1,3 kg articole pirotehnice. Pe raza judeţului nostru sunt şapte societăţi comerciale de profil, din care trei organizează şi jocuri de artificii (patru în Reşiţa, una în Oţelu Roşu şi două în Oraviţa).

Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Când fapta se referă la o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau când cantitatea de exploziv este însoţită de materiale de iniţiere, pedeapsa este închisoarea de la doi la şapte ani. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 (focuri bengale, chibrituri, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonatoare, pocnitori pentru petreceri, scântei, bobiţe explozive, articole pirotehnice destinate vehiculelor şi alte destinaţii) către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an.

Flavius Rotariu