Reactualizat la:

S-a făcut ceva în judeţ?

S-a făcut ceva în judeţ?
REŞIŢA – Punctele slabe ale judeţului, destule la număr, pot ridica atâtea întrebări şi pot dezamăgi.

 (10 comentarii)

Rectifica

În şedinţa de meircuri, 26 noiembrie 2008, a Consiliului Judeţean a fost supus dezbaterii şi aprobării plenului proiectul de hotărâre privind aprobarea „Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Caraş-Severin 2007-2013“. În introducere este preluată definiţia conceptului de dezvoltare durabila dată în 1987 de Comisia Mondială pentru Mediu şi Dezvoltare (comisia Bruntland).

Potrivit acesteia, „Dezvoltarea durabilă este dezvoltarea ce satisface nevoile prezentului, fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi“. Pornind de la realităţile judeţului nostru, radiografiate de grupurile de specialişti pe diverse domenii, în urma unei analize SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunităţi, ameninţări) şi ţinând cont de diverse planuri de dezvoltare, specialiştii au conturat strategia de dezvoltare durabilă a judeţului.

Strategie concretizată într-un număr de şapte capitole din toate domeniile de dezvoltare economică, socială şi culturală din Caraş-Severin. Ne rezumăm azi în a prezenta câteva din punctele slabe ale judeţului, aşa cum sunt prezentate în analiza SWOT, pur şi simplu pentru a informa cetăţenii.

Dacă mai era nevoie. În sănătate, punctele slabe sunt: infrastructura şi dotările din sistem învechite, lipsa unui sistem informaţional integrat, număr insuficient de cadre medicale, mortalitate şi morbiditate la nivel destul de înalt, acoperirea insuficientă şi neuniformă cu cadre medicale a teritoriului judeţului.

În învăţământ avem puncte slabe: rată mare de abandon şcolar, dotare precară a unor şcoli, informare insuficientă, lipsă de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi. În cultură: număr mic de cinematografe, biblioteci nemodernizate, infrastructură culturală învechită, insuficientă modernizare a stării de conservare a siturilor culturale, insuficiente amenajări pentru protecţie şi vizitare a obiectivelor culturale.

În activitatea economică avem: produs intern brut pe locuitor inferior mediei naţionale, existenţa zonelor monoindustriale, în curs de restructurare care se confruntă cu probleme sociale acute, număr redus de IMM-uri în zonele izolate şi în mediul rural, exploatări miniere aflate în restructurare, şomaj ridicat, regresul pieţei tradiţionale interne, lipsa de parteneriate eficiente între mediul de afaceri şi şcoală, număr redus de firme care au implementat un sistem de management conform standardelor internaţionale, declinul industriei siderurgice şi a celei miniere, insuficiente incubatoare de afaceri şi … din păcate lista cu punctele slabe continuă în aproape toate domeniile.

Punem totuşi o întrebare pe care e firesc să o pună orice locuitor al acestui judeţ. Dacă nu am reuşit să înlăturăm din punctele slabe în 19 ani de la Revoluţie, măcar pe cele esenţiale, vom reuşi până în 2013? Sau de unde ar trebui să înceapă schimbarea?

Nina CuriţaComentarii 10

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Poliţiştii l-au lăsat şi fără armă, şi fără gloanţe
REŞIŢA - Mai mult decât atât, i-au făcut şi dosar penal! Totul s-a întâmplat în 22 octombrie, când [...] mai multe »
La Caransebeş, spitalul ia „partea leului“ la rectificare
CARANSEBEŞ - Dacă la începutul anului, bugetele locale primeau o lovitură puternică prin scăderea impozitului pe [...] mai multe »
Primăria Anina cere în instanţă refacerea unor străzi
CARAŞ-SEVERIN - Directorul Aquacaraş, Gheorghe Filipescu, susţine că este dreptul Primăriei să dea în judecată o [...] mai multe »
Percheziţii la o bandă de hoţi din Reşiţa
REŞIŢA - În cartierele reşiţene Mociur şi Govândari au fost puse în scenă nu mai puţin de şapte percheziţii [...] mai multe »
Popa nu renunţă la tiroliana de pe funicular
REŞIŢA - Asta deşi proiectul depus iniţial spre finanţare pe fonduri europene a fost respins. Într-o primă [...] mai multe »
ATOP: comisia care arată că politica e doar un joc viclean
CARAȘ-SEVERIN - Liberalii au câştigat un loc în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică chiar cu sprijinul unor [...] mai multe »
Turcii ne iau cu asalt frontiera
ORAVIŢA - Nici măcar tradiţionalii noştri cotropitori nu mai vor să rămână pe plaiuri mioritice, optând pentru [...] mai multe »
Oxigen pentru spitalul din Caransebeș!
CARANSEBEȘ - A doua unitate spitalicească din județ va avea la începutul anului viitor o nouă stație de oxigen [...] mai multe »
Cu arma la firmă
CARANSEBEŞ - În timpul unui control pe linie economică la o societate comercială din Caransebeş, poliţiştii au [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou