Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Subiectul actual, pe marginea căruia se discută peste tot, vizează declaraţia premierului Victor Ponta, care confirmă că România nu mai are bani. Deşi acest lucru se ştie demult, recunoaşterea sa de către premier îi conferă o nuanţă de gravitate dar, în acelaşi timp, şi de noutate.

Mai exact, Victor Ponta spunea că „prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că, începând cu 15 noiembrie – aşa s-a prevăzut anul trecut în buget – nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii. Profitând de încasări mai bune la buget, un trend care s-a confirmat şi în trimestrul III, şi rearanjând cheltuielile, prioritatea numărul unu este să ştiu că până la 31 decembrie 2012 putem să asigurăm pensiile, salariile, funcţionarea instituţiilor publice şi încălzirea, evident cu un buget pentru 2013“.

Adevărul este că, de câteva luni, la fiecare şedinţă a Consiliului Judeţean, preşedintele forului decizional, Sorin Frunzăverde, spunea că bugetul actual al României nu este bun. De fiecare dată, Frunzăverde preciza că „actualul Guvern funcţionează pe baza unui buget aprobat în 2011, unul care subfinanţează cele mai importante domenii. Am asistat la o discuţie cu premierul Ponta, care a arătat determinare în privinţa simplificării lucrurilor atunci când se face un buget. Când faci un buget nu trebuie decât să te gândeşti cum distribui cât mai eficient cele 40 de miliarde de euro la cât este estimat cel al României. Dacă nu se va face un buget normal, vom ajunge rău ca ţară, ca judeţ“. Poate că premierul îşi va aminti, când caută soluţii pentru bani, că a fost dispus să regândească un buget eficient pentru România.

Vizavi de declaraţia lui Victor Ponta, deputatul Ion Mocioalcă ne-a spus: „În incompetenţa lor, cele două guverne, Boc şi Ungureanu, s-au gândit că 2012 are doar zece luni, nu 12. Au lăsat România fără bani de pensii, de salarii şi de medicamente. Sigur că Guvernul Ponta trebuie să rezolve această problemă şi o va rezolva prin vânzarea licenţelor 4G, prin realocarea unor sume ce erau destinate clientelei de partid a PD-L şi redirecţionarea acestora către sectoare prioritare. În concluzie, România va funcţiona până la finele anului şi după aceea cu un guvern USL mai puternic“.

Liderul PNL, Marcel Vela, susține că „se va mai face o rectificare bugetară până la sfârșitul acestei luni, pentru că se vor găsi bani care să asigure funcţionarea statului şi plata nevoilor populaţiei. Pe lângă o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor, mai există rezerve de la proiectele şi programele care sunt anchetate şi blocate pentru acest an, apoi se vor mai realiza şi venituri suplimentare la bugetul statului din vânzarea unor licenţe de telefonie mobilă“.

Nina Curiţa