„Este pentru prima dată când Autoritatea este menționată în mod expres în titlul unei legi, ceea ce reprezintă o recunoaștere a rolului esential al acestei instituții în materie de management electoral”, declară președintele AEP, Ana Maria Pătru. În opinia sa, anul acesta s-au realizat pași importanți în ceeea ce privește reforma electorală, prin modificarea principalelor acte normative din domeniu.
Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, modifică regulile de alegere a senatorilor și deputaților și, totodată, conferă AEP atribuții sporite atât în perioadele electorale, cât și în cele dintre alegeri.
„Pentru scena politică, cea mai importantă modificare pe care o operează această lege este aceea că senatorii și deputații vor fi aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale“, ne-a spus Nicolae Amzoi, preşedintele AEP, Filiala Vest.
Pentru AEP, actul normativ consfințește statutul de unică autoritate de management electoral, inclusiv în ceea ce privește organizarea și defășurarea proceselor electorale în secțiile de votare din străinătate, fiind cea care va comunica Ministerului Afacerilor Externe localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare, precum şi numărul acestora și va stabili, prin hotărâre, sediile secţiilor de votare, cu avizul MAE.
Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților vor fi primele alegeri parlamentare la care se va aplica sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, atât în secțiile de votare din țară, cât și la cele din străinătate. Acest sistem va funcționa potrivit prevederilor Legii nr.115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale și va fi folosit în premieră la alegerile locale din iunie 2016.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro