Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este de părere Rudolf Staroscik, protagonistul expoziției găzduită joi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură.

Evenimentul, care a avut loc joi, 24 mai, a adunat zeci de iubitori ai artei fotografice de toate vârstele, alături de care Rudolf Staroscik a depănat amintiri din perioada tinereții sale, pe care le-a şi imortalizat în fotografii. Îndrăgostit de fotografia alb-negru, Rudolf Staroscik ne-a dezvăluit care este secretul unei poze reuşite. „Am avut foarte multe fotografii, de diverse dimensiuni, dar unele dintre ele fie s-au deteriorat, fie s-au înstrăinat, şi aşa am rămas fără ele. Pentru mine arta rămâne în alb-negru, iar în Germania diapozitivul ia amploare. Am făcut şi poze color cu obiective din Reşiţa, care azi din păcate nu mai sunt, şi care, în curând, vor putea fi încadrate la poze istorice. Atunci când faci o poză, când apeşi pe acel bumb, trebuie neapărat să simţi ceva. Dacă nu faci asta, atunci nu iese nimic!“, a mărturisit Rudolf Staroscik.

În cadrul expoziției – moderată de dr. ist. Dana Antoaneta Bălănescu, consilier superior la Direcţia Judeţeană pentru Cultură – au fost expuse portrete, peisaje din munţii Retezat, dar şi fotografii cu obiective din Reşiţa de altădată.

„Împlinim 15 ani de când Direcţia pentru Cultură colaborează cu domnul Staroscik, care a avut o contribuţie esenţială la ridicarea barajelor, un tehnician de elită, fotograf la diferite ziare germane, realizator de expoziţii fotografice. Este un model de reşiţean, împătimit de lucru, de artă, de frumos, care ne-a ajutat la întocmirea documentaţiei pentru diferite monumente, cum ar fi conacul de la Jupa, care, din fericire, este restaurat acum. Sperăm ca şi de acum înainte să colaborăm cu dumnealui, în special în strângerea de mărturii şi fotografii, care să folosească generaţiilor viitoare să cunoască mai multe despre Banatul Montan“, ne-a declarat Dana Antoaneta Bălănescu.

La eveniment a fost prezent şi trioul Cameral Group, compus din prof. Diana Szuiugan (violoncel), prof. Roland Balog (orgă), şi prof. Zenaida Vârgău (oboi), care au susţinut un minirecital.

Roxana Bălan Nafiru