Reactualizat la:

Romania are un deficit national de 20.000 de asistenti sociali

Romania are un deficit national de 20.000 de asistenti sociali
CARAȘ-SEVERIN – Asta susţine, în cadrul unui interviu acordat Jurnal de Caraş-Severin, Doru Buzducea – Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și promotor al Campaniei „România se ridică în picioare pentru asistența socială”!

 (1 comentariu)

Rectifica

JCS: Stimate domnule președinte ne bucurăm că turneul național pe care l-ați declanșat ajunge și la Caraș-Severin…

D.B.: Mă bucur mult pentru faptul că vom poposi în județul dumneavoastră. Așadar, pe 24 noiembrie, la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, inimile cărășenilor vor bate pentru asistența socială! Suntem onorați că faimosul județ de munte, cu oameni demni și hotărâți se aliniază campaniei „România se ridică în picioare pentru asistența socială! Un tărâm încărcat de istorie, de legende: Băile Herculane, Cheile Domogledului, Grota Haiducilor, Semenic, Mehadia, etc. Citeam de curând că aici, pe meleagurile cărășene, se spune că și-ar fi ascuns tezaurul domnitorul Constantin Brâncoveanu… tot de aici, de pe Valea Cernei legendarul Iorgovan ar fi pornit lupta cu balaurul… aici întâlnim vârcolacul de la morile din Rudăria… dar și culegătorul de stele! Tot aici, la dvs, în județ, de care mă leagă multe amintiri din copilărie, am găsit multă deschidere și multă înțelegere față de problemele umane, față de suferințele și nedreptățile sociale pe care, vrem nu vrem, le întâlnim la nivel comunitar. Aici avem o filială importantă a CNASR-ului, o filială condusă cu multă noblețe, cu multă înțelepciune și cu multă maturitate de către doamna Lavinia Popp căreia îi mulțumesc pentru dedicarea și devotamentul față de profesia de asistent social.

JCS: Ce semnifică asistența socială în contextul actual din țara noastră și care ar fi rolul asistentului social?

D.B.: Asistența socială reprezintă o parte importantă a oricărui sistem de protecție socială, o ultimă plasă de susținere atunci când celelalte rețele de sprijn social nu reușesc să facă față problemelor și dificultăților întâmpinate la nivel comunitar. Așadar, asistența socială este o necesitate pentru orice tip de societate. Referitor la semnificația ei în actualul context românesc, răspunsul nu poate fi altul decât cel enunțat mai sus. Dacă ne referim la valorizarea profesiei de către factorii de decizie, atunci pot să vă spun că ne aflăm pe drumul cel bun, drum pe care mai avem încă mulți pași de făcut. Mă refer aici la nivelul de salarizare, la dezvoltarea rețelei rurale de asistență socială, la dezvoltarea infrastructurii și a sprijinului tehnic și logistic, dar și la respectarea statutului nostru profesional.

Noblețea misiunii asistentului social relevă din faptul că totdeauna acesta este alături de semenii noștri aflați în dificultate, este profesionistul care vizitează familiile acestora, cel care știe și evaluează în mod global circumstanțele și situațiile de viață, cel care găsește soluții alternative pentru rezolvarea impasurilor existențiale. La nivel comunitar, asistentul social reprezintă interfața dintre problemele și suferințele comunității și instituțiile statului, este profesionistul ce previne, ameliorează sau rezolvă anumite patologii sociale gen violență intrafamilială, abandonul copiilor, adicții, etc. Desigur, toate acestea în echipă, nu de unul singur ci într-o echipă multidisciplinară și prin punerea în valoare a rețelei de instituții și servicii sociale.

JCS: Cum a evoluat, în timp, asistenţa socială în ţara noastră?

D.B.: Avem o istorie impresionantă dar și dramatică în acest domeniu. Îmi face plăcere să vă răspund la o astfel de întrebare și mi-ar luat ore întregi să vă povestesc despre istoria noastră în domeniu. Încă din Evul Mediu, ne spun documentele din arhive, domnitorii proviincilor românești s-au implicat în susținerea și dezvoltarea unor inițiative de sprijinire a celor care se confruntau cu sărăcia, cu dizabilitățile, cu bolile incurabile, a orfanilor sau a altor probleme sociale grave cum ar fi traficul de persoane. Întălnim adevărate programe regionale în acest sens, desigur după terminologia și “puterea” vremurilor de atunci. Apoi, după Unirea Principatelor și după reorganizarea țării vorbim de asumarea administrativă de către autoritățile centrale și locale a sistemului de asistență socială, dezvoltând în perioada interbelică unul dintre cele mai moderne și mai organizate sisteme de asistență socială de la nivel internațional. Urmează perioada comunistă când ideologia de stat și de partid a eliminat total asistența socială, aceasta intrând în conflict cu dogmele și idealurile politice ale acelei perioade.

Am plecat în 1990 de jos, de la o singură facultate de profil, astăzi avem 23. Atunci existau câțiva asistenți sociali supraviețuitori ai Școlii Superioare „Principesa Ileana”, astăzi suntem 40.000. Atunci eram necunoscuți, astăzi CNASR cucerește întreaga țară ridicând-o în picioare pentru asistența socială!

Acesta este chiar titlul campaniei pe care o desfășurăm la ora actuală la nivel național, pentru a reînvia spiritul de breaslă, pentru a reda demnitatea asistentului social iar profesiei gloria și splendorile de altădată.

Străbatem țara în lung și-n lat, de la Sud la Nord și de la Est la Vest, aducând laolaltă asistenți sociali, oficialități județene, universitari, ziariști, celebrități locale, prieteni și susținători ai profesiei noastre.

JCS: Cât de acută este nevoia de asistenți sociali?

D.B.: S-au dezvoltat într-adevăr Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivel județean, servicii publice de asistență socială din subordinea directă a consiliilor județene ce absorb într-adevăr o parte a problemelor grave ce ajung la județ și totodată absorb un număr important de asistenți sociali. Rămâne însă nerezolvată angajarea asistenților sociali la nivel local, la nivelul orașelor, comunelor și a satelor, acolo de unde provin adevăratele drame și suferințe umane. Angajarea asistenților sociali în rețeaua rurală, nu doar în cadrul serviciilor specializate de la nivel județean, ar preveni apariția și instalarea unor asemenea probleme sociale și chiar ar reduce costurile intervențiilor statului pentru rezolvarea problemelor sociale. Este o chestiune de viziune și chiar de înțelegere de către primari a nevoi de dezvoltare comunitară. După evaluările și studiile noastre, țara are un deficit de 20.000 de asistenți sociali pentru a acoperi toate localitățile. Acești asistenți sociali așteaptă să fie angajați de către autoritățile locale, căci ei există! Așteaptă ca statul român să conștientizeze prin autoritatea publică de la nivel central, responsabilă de politica în domeniu, să conștientizeze faptul că este nevoie să dea tonul și să facă pași concreți în a rezolva această problemă. Pasarea problemei în ograda primarilor s-a dovedit a fi o politică păguboasă, peste 80% dintre primari preferând ca sub presiunea unor intrese mărunte de la nivel local să angajeje persoane cu atribuții în asistență socială și nu asistenți sociali. Acest obicei nefast aduce prejudicii grave profesiei de asistent social.

JCS: Cum aţi descrie colaborarea cu conducerea sucursalei Caras-Severin a CNASR?

D.B.: La Caraș-Severin avem una dintre primele filiale înființate de către CNASR, iar doamna Lavinia Popp se distinge prin sensibilitate, maturitate, seriozitate și mult devotament față de profesia de asistent social. Avem aici la Reșița un adevărat prieten și susținător al campaniei și al demersurilor noastre de promovare și valorizare a profesiei. Domnia sa fiind cadru universitar este implicată și în formarea multor generații de asistenți sociali ceea ce aduce un pus de notorietate în zona Banatului.

JCS: Transmiteți-le un mesaj cititorilor noştri şi mai ales tinerilor care doresc să urmeze o carieră în domeniul asistenţei sociale!

D.B.Să rămână demni în orice împrejurare, să se înalțe deasupra tuturor circumstanțelor iar tinerilor care doresc să îmbrățișeze profesia de asistent social să privească profund în interiorul inimii lor pentru a înțelege drumul pe care trebuie să meargă, drumul ce li ve potrivește!

NOTĂ:

Doru Buzducea este profesor universitar, decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Conducător de doctorat în sociologie, președinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, autor de cărți, studii și cercetări de specialitate, redactor-șef al Revistei de Asistență Socială și președinte al Asociației Școlilor de Asistență Socială.



Comentarii 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Liberalii redevin numărul 1 în Caraș-Severin
CARAȘ - SEVERIN - Potrivit Biroului Electoral Central, după numărarea voturilor în toate cele 365 secții din [...] mai multe »
44,76% dintre cărăşeni au votat
CARAŞ-SEVERIN - Prezenţa la vot a fost una impresionantă, iar la nivel naţional cotele au atins o medie de 48,97%. [...] mai multe »
Incendiu cu un mort la Reşiţa
REŞIŢA - Duminică dimineaţa, în jurul orei 04:40, prin apel 112, a fost anunţat un incendiu pe Aleea Romaniţei [...] mai multe »
Reşiţenii au impresionat prin prezenţă
REŞIŢA - Ani buni s-a tot vorbit despre implicarea cetăţenească, despre atitudine sau despre exercitarea dreptului [...] mai multe »
Şefa PSD a votat pentru o echipă patriotă
REŞIŢA - Deputatul Luminiţa Jivan, şefa PSD Caraş-Severin, a votat după-amiază, la Reşiţa. mai multe »
Reşiţeni convinşi că votul lor contează!
REŞIŢA - Încă de la primă oră, artistul plastic Bogdan Piperiu şi soţia sa Laura au votat la Consulatul Onorific [...] mai multe »
Adrian Torma: Mi-am îndeplinit datoria de cetăţean şi am votat!
MOLDOVA NOUĂ - Edilul oraşului Moldova Nouă spune că a votat oamenii cei mai buni şi i-a îndemnat şi pe [...] mai multe »
Lavinia Călina, din Anglia: Nu plecăm! Yeslavot!
CARANSEBEȘ - Scriitoarea caransebeșeană, la fel ca multe alte mii de cărășeni, stă la coadă în străinătate [...] mai multe »
Astăzi este una din zilele în care reşiţenii decid!
REŞIŢA - Spunea primarul Ioan Popa care, după ce a votat, duminică, i-a invitat pe reşiţeni să-i urmeze gestul, [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou