Caraş-Severin, Romania

Fraţii noştri europeni ne-au închis din nou în nas poarta „raiului“ şi ne fac semn să mergem să cântăm la altă masă decât cea pe care scrie Schengen. Hai să spunem că de la Germania, Austria, Olanda sau Finlanda era de aşteptat. Dar până şi Franţa cea solidară, cu al ei Hollande, mentor într-ale socialismului al premierului nostru, să ne facă vânt? Ei bine, au făcut-o!

Această opoziţie era aşteptată, deoarece, dacă intrarea României în UE a fost o chestie ce ţine de noroc chior, cea în Schengen este de-a dreptul ciudată. Apoi să nu uităm de capitalul electoral pe care îl câştigă mai marii Europei refuzând „invazia“ prea uşoară a românilor. Ideea că ţara noastră, şi mai ales conducătorii săi, ar fi pregătită de o asemenea responsabilitate e absurdă. Să ne uităm la reacţiile lor de lideri cu capetele pe umeri, responsabili de soarta atâtor români.

Ministrul de Externe a făcut buba, s-a supărat şi vrea să-şi ia cele 20+ de milioane de jucării şi să plece. Unde? Asta e o întrebare ce-l depăşeşte pe întâiul diplomat al ţării. Colegul său de la Interne pierde ocazia să tacă, în schimb profită din plin de cea de a ne face de ruşine pe toţi. Şeful lor, premierul, în loc să le tragă imediat câte o palmă peste ceafă şi să le bage sub bot câte un A4 ce începe cu „Demisie“ şi se termină cu semnătura, îi scarpină între urechi şi le dă zăhărel. Aşa, fiţi răi, băieţi! Pă ei, pă muma lor!

Preşedintele ţării rânjeşte satisfăcut de şuturile în fund primite de mai sus menţionaţii, uitând că ăştia-s la putere de nici un an, înaintea lor fiind protejaţii săi, şi că oricum şuturile le-au luat de fapt românii care vor sta în continuare la coadă la vize ca să nu moară de foame în patria mumă. Iar preşedintele Senatului, în modul său tipic, se trezeşte vorbind.

Cu o astfel de diplomaţie vrem în Schengen? Serios? Intrarea în acest „paradis“ mult-visat ar însemna ca România să fie graniţa Uniunii Europene. Chiar îi crede cineva pe europeni atât de imbecili încât să pună statul român grănicer? Că doar noi, cărăşenii, locuitori ai unui judeţ haltă importantă în „drumul ţigărilor“, ştim mai bine decât mulţi alţii cam câte parale valorează în realitate fabuloasa securizare a frontierelor României.

Nina Curiţa