Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Reprezentanţii Sănătăţii cărăşene au explicat şi motivul pentru această siguranţă.

Febră, erupții la nivelul pielii, conjunctivită – acestea sunt simptomele generale care apar în urma infecției cu virusul Zika. Răspândit cu preponderență în Africa, America de Nord, respectiv de Sud, Asia și zona Pacificului, virusul Zika se transmite prin înțepătura țânțarului Aedes (țânțarul-tigru). Perioada de incubație a virusului nu este cunoscută cu certitudine, însă specialiștii estimează că ar dura câteva zile de la infectare până la apariția primelor semne. Simptomele infecției cu virusul Zika constau în: febră, erupții cutanate, conjunctivită, dureri musculare, dureri ale articulațiilor, stări de rău și dureri de cap.

„Nu există riscul ca un cărăşean să contacteze acest virus. În primul rând pentru că turiştii noştri nu aleg să plece în Brazilia, Venezuela sau Columbia. În Dubai nu sunt ţânţari – tigru. Diagnosticarea infecției cu virusul Zika se face printr-o tehnologie biochimică numită reacție de polimerizare în lanț, în timp real, și prin izolarea virală din probe sanguine. Deocamdată nu există un tratament sau vaccin împotriva infecției cu virusul Zika, astfel că unica metodă de prevenție o reprezintă protecția contra mușcăturilor de țânțar. Se recomandă măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor (atât în incinte, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi – când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector)“, a explicat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei județene de Sănătate Publică.

Cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de trei săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă afectată sunt sfătuiţi să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de ţări. Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoțite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.