Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe lângă cei cinci medici care au intrat pe posturi, vor mai veni și alții care au trecut de examen.

Cu câteva zile în urmă, la nivel naţional a fost organizat examenul de rezidenţiat 2013, cel pentru Regiunea Vest având loc la Timişoara. Din comisie a făcut parte şi dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.

„Au fost peste 400 de candidaţi din care 394 au luat 60% din punctajul necesar, adică au absolvit examenul de rezidenţiat. Prima disciplină care a fost acoperită foarte repede a fost cardiologia, urmată de ATI. Am avut surprize legate de faptul că discipline cum ar fi cele de înaltă performanţă – chirurgia toracică, cea maxilo-facială sau urgenţele – care erau în topul preferinţelor, să ajungă acum la coadă. Am identificat şi motivul: se pare că dascălii de vârf au plecat din ţară şi absolvenţii şi-au pierdut încrederea şi modelul de urmat”, a precizat dr. Luca.

Dintre absolvenţii cărăşeni, trei s-au încadrat pe posturi de rezidenţi la Caransebeş (radiologie, pediatrie şi cardiologie), şi alţi doi la Oraviţa. Pe lângă aceştia vor sosi şi alţii, care nu sunt încadraţi pe posturi. „Foarte puţini au luat cu post rezidenţiatul, dar am vorbit cu ei. Vor să se formeze ca oameni liberi în ţară şi apoi să-şi ofere serviciile, majoritatea în România. Este, însă, nevoie de compensare economică şi socială, pentru că e greu să fii medic rezident în ţară pe 830 de lei pe lună. Sunt mulţi absolvenţi din Caraş-Severin care au declarat că doresc să se întoarcă «acasă», poate şi după un stagiu în străinătate, cu obiceiuri mai bune, pentru o medicină de calitate”, a mai amintit directorul DSP.

Flavius Rotariu