Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La 24 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, optica oamenilor s-a modificat faţă de multe dintre ele.

Începută, la Reşiţa, în seara de 20 decembrie prin anunţul că a doua zi va fi sprijinită, din stradă, iniţiativa din Timişoara, revoluţia a demarat pe malurile Bârzavei cu intonarea actualului imn – „Deşteaptă-te, române!”.

Felul în care este acum privită revoluţia şi revoluţionarii l-am aflat de la Dumitru Alexa, preşedintele Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie 1989 Caraş-Severin.

„Noi, revoluţionarii, nu mai suntem priviţi cu ochi buni, aşa cum se întâmpla în primii ani după 1989. Sunt întrebări la care omul de rând nu mai ştie să răspundă. Cei care au furat Revoluţia în 1989 au obţinut o victorie în noiembrie 2011, pentru că au reuşit să ne denigreze în faţa poporului. Noi visam să fie mai bine, să avem căldură, să vedem lumea din afara graniţelor ţării, să avem libertate. La înfiinţarea asociaţiilor de revoluţionari nu primeam niciun drept şi nici nu ne doream asta. Din păcate, nu toţi au înţeles ceea ce ne doream şi, fără să fim întrebaţi sau consultaţi, s-a decis să primim scutiri de la plăţi, indemnizaţii sau terenuri, lucruri ce ne-au scăzut în ochii cetăţenilor români. Din păcate, printre cei care beneficiau de aceste lucruri s-au inserat şi alţii, pe lângă revoluţionari. Mai mult, deşi românii o duceau rău, s-a decis acordarea a 110% din salariul mediu pe economie. Unii dintre noi ne-am opus, înţelegând situaţia şi ştiind că acest lucru nu poate dura mult, pentru că e vorba de o sumă mare. Ar fi fost suficient nivelul salariului minim pe economie acordat bolnavilor sau şomerilor dintre revoluţionari. După sistarea banilor, mai mult de 80% dintre noi sunt muritori de foame”, ne-a declarat Alexa.

La nivel naţional a fost înfiinţată o comisie parlamentară ce verifică legitimitatea calităţii de revoluţionar, deşi asemenea activităţi au avut loc şi în judeţ. „În asociaţia noastră, din 500 de membri au rămas 300. Am propus înfiinţarea unei alte comisii, cu reprezentanţi ai partidelor, ai ministerelor de Finanţe şi Internelor şi revoluţionari care să rezolve totul. Nu vor asta, vorbesc de «curăţenie» şi tergiversează lucrurile”, a mai amintit Alexa.

Departe de toate acestea, sâmbătă, 21 decembrie, la Reşiţa va fi punctată revoluţia. O revoluţie peste care, din păcate, se aşterne neaua uitării şi petele create de cei care au uitat pentru ce s-a ieşit în stradă.

Flavius Rotariu