Reactualizat la:

Revoluţionari pe bandă rulantă

Revoluţionari pe bandă rulantă
REŞIŢA – Asta produce şi acum, la 20 de ani de la Revoluţie, instituţia abilitată să elibereze certificatele de revoluţionar…

 (9 comentarii)

Rectifica

Nu mai puţin de 5.000 de revoluţionari noi, cam atât se estimează că vom avea anul acesta, şi asta potrivit datelor existente la ora actuală la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Da, aţi citit bine! Este vorba despre emiterea a 5.000 de noi certificate de revoluţionar (la nivel naţional) pentru persoanele care nu au avut un astfel de titlu anterior. Şi asta chiar dacă în cei 20 de ani cât au trecut de atunci n-a mai avut loc nici o altă revoluţie.

Potrivit Manuelei Maliţa, director executiv adjunct la Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin, dosarele acestor persoane nu sunt chiar noi, fiind depuse mai demult, însă abia anul acesta urmează să le fie acordate drepturile cuvenite. Şi, întrucât oamenilor li se cuvin, potrivit legii, indemnizaţii reparatorii şi lunare, chiar din data de întâi a lunii următoare depunerii dosarelor, în multe dintre cazuri s-au adunat sume impresionante.

Manuela Maliţa a explicat faptul că drepturile lunare ale acestor persoane se ridică la nivelul salariului mediu brut pe economie, plus restanţele aferente, cu tot cu indexări şi dobânzi, însă cei în cauză „nu trebuie să-şi facă speranţe că vor primi banii imediat, dar nici să nu se sperie că nu-i vor primi deloc“…

O ordonanţă de urgenţă vine acum să strice aşteptările celor care au stat ani buni pentru o reparaţie morală, şi asta pentru că, după ce i-a tărăgănat ani buni, statul şi-a dat seama că nu mai are bani în buget. Surpriza este că nu va avea bani nici la anul! În schimb, persoanele care ar avea de recuperat indemnizaţii restante sunt împărţiţi în două categorii, în funcţie de cât amar de vreme a trecut de când şi-au depus dosarele. Numai că, dacă dosarele sunt mai vechi, oamenii vor avea de aşteptat mai mult.

Astfel, în cazul în care cuantumul indemnizaţiilor restante depăşeşte valoarea a 20 de salarii medii brute, cei în cauză vor primi, în 2012, 34% din valoarea sumelor cuvenite, în 2013 – 33% din acestea, iar în 2014 – restul de 33 de procente. În schimb, cei care au de primit indemnizaţii restante într-un cuantum ce depăşeşte zece salarii medii brute, dar nu mai mult de 20, vor primi în 2012 jumătate din valoarea sumelor restante, cealaltă jumătate cuvenită urmând să le fie acordată un an mai târziu. Dacă însă cuantumul indemnizaţiilor restante se situează sub valoarea a zece salarii medii brute, plata sumelor datorate de către stat se va face integral în anul 2012.

Prin restanţe se înţeleg indemnizaţiile ce se achită beneficiarilor Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoluţiei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 (Legea nr. 341/2004).

Cuantumul restanţei se stabileşte cumulând indemnizaţiile aferente perioadei cuprinse între luna următoare celei în care a fost depusă documentaţia la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi luna în care se solicită efectuarea plăţii sumelor cuvenite, la instituţiile competente. Plata indemnizaţiilor se va face, aşadar, eşalonat, începând din anul 2012, de către Casele judeţene de pensii, respectiv de către cele din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii. Iar sumele cu titlu de indemnizaţii restante se vor actualiza ţinând cont de indicele preţurilor de consum, comunicat de către Institutul Naţional de Statistică.

Trebuie specificat totuşi că prevederile referitoare la plata eşalonată se vor aplica, potrivit ordonanţei executivului, chiar şi persoanelor care le-au fost acordate aceste drepturi în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, orice cerere de executare silită fiind suspendată de drept…

Antoniu MocanuComentarii 9

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Domnul primar nu înţelege cum funcționează sistemul de învățământ!
REŞIŢA - Asta spune, într-un comunicat trimis redacţiei, inspectorul şcolar general Marius Cornici, ca o replică [...] mai multe »
Pe aici nu se trece!
REȘIȚA - Vineri dimineaţă, muncitorii lucrau deja de zor pentru reţelele de apă şi canalizare de pe strada Petru [...] mai multe »
Niciun absolvent n-a bătut palma angajării
REȘIȚA - Sala Campus Cafe a Universităţii „Eftimie Murgu“ a găzduit o nouă ediţie a bursei locurilor de [...] mai multe »
Băile Neptun, puse în siguranță de o firmă din Baia Mare
BĂILE HERCULANE - Firma are un portofoliu impresionant în ce privește restaurarea monumentelor istorice și a [...] mai multe »
Ateneul Tineretului, la CJ
REŞIŢA - Imobilul a intrat în patrimoniul Consiliului Județean, după ce s-a câștigat procesul cu lichidatorul [...] mai multe »
Popa dă ultimatum şcolilor restante la căldură
REŞIŢA - Sătul să tot acopere găuri, şeful administrativului reşiţean a vrut să-i pună în gardă pe [...] mai multe »
A sosit a doua tranşă de antigripale
REŞIŢA - Dacă în alţi ani numărul de doze de vaccin antigripal a fost insuficient pentru a acoperi necesarul [...] mai multe »
Cu orașul plin de gunoi de prin vecini, Mălăescu le cere oțelarilor să facă pe Big Brother!
OȚELU ROȘU - Asta dacă nu vor ca administrația din Oțelu Roșu să le dubleze tariful la gunoi, acum cel mai mic [...] mai multe »
Ultima strigare pentru bursa de muncă
REŞIŢA - Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi – şi nu doar pentru ei – îşi deschide porţile vineri, la [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou