Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cel puţin aşa se preconizează, potrivit modificărior legislative ce urmează să fie puse în dezbatere publică. Alte modificări se referă la faptul că un bolnav ar putea să-şi facă investigaţiile medicale şi în alt judeţ decât în judeţul în care bolnavului i s-a eliberat un bilet de trimitere.

Sunt modificări aşteptate încă de anul trecut, însă din cauza sistemului informatic al Casei Naţionale de Sănătate, acestea s-au tot amânat, aşa cum a informat Mirela Zeman, director relaţii contractuale la CJAS Caraş-Severin. Ea a prezentat aceste nouăţi în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice: „Casa de Asigurări de Sănătate îşi desfăşoară în continuare activitatea în baza legislaţiei din 2018. Suntem în perioada în care aşteptăm ca normele de aplicare ale contractului cadru să intre în dezbatere publică, în vederea publicării acestora, iar în acel moment, probabil, vor apărea câteva modificări. Sperăm ca anul acesta, principala modificare să fie aceea ca reţetele prescrise de către medicii aflaţi în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate dintr-un anumit judeţ, să poată fi ridicate şi dintr-un alt judeţ“.

În prezent, legislaţia prevede ca o reţetă să poată fi eliberată doar de o farmacie aflată în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări şi medicul care a prescris reţeta respectivă, a specificat Zeman, precizând că lista de medicamente gratuite şi compensate este modificată, ori de câte ori necesită: „Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate modifică lista în permanenţă, uneori şi de două, de trei ori pe lună. Modificările sunt postate pe site-ul instituţiei, de fiecare dată când un deţinător al autorizaţiei de punere pe piaţă a medicamentelor primeşte autorizaţie pentru un anumit medicament, pentru o anumită denumire comercială, iar aceasta intră în lista de medicamente gratuite şi compensate, astfel încât asiguraţii să poată beneficia de cât mai multe medicamente pe acea listă. În momentul în care modificările legislative vor surveni, probabil că vom face o adresă către instituţia Prefectului şi vom solicita o repunere a materialului în cadrul şedinţelor, astfel încât să facem informarea la timp despre orice modificare care survine la nivelul instituţiei noastre“.

Mirela Zeman a explicat de ce s-a amânat această modificare de act normativ: „Ar fi trebuit să intre în vigoare anul trecut, la 1 iulie, dar s-a tot prorogat termenul pentru că sistemul informatic necesită o modficare importantă. Pentru a nu bloca sau pentru a nu exista anumite sincope în eliberarea medicamentelor s-a decis ca, după ce întreaga reţea de servere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi modificată, să poată intra în vigoare şi această nouă prevedere“.

Oficialul CJAS Caraș-Severin a subliniat că pe lângă această modificare legislativă, altă schimbare se referă la investigaţiile paraclinice pe care asiguratul le poate solicita altui judeţ decât judeţul în care funcţionează medicul care a emis respectivul bilet de trimitere. Modificările s-ar putea să apară în cursul lunii iunie, astfel încât să se poată încheia contractele începând cu data de 1 iulie. Cu toate că sunt încă în dezbatere publică, se poate ca pentru judeţul nostru să se amâne din nou contractarea pentru luna septembrie.