Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ca şi pondere, mediul rural se află în topul prescripţiei de reţete cu coduri de bare faţă de mediul urban.După ce prima reţetă electronică a fost prescrisă la jumătatea lunii trecute în judeţul Caraş-Severin, medicii îşi înving încet-încet reticenţa şi recurg la acest nou instrument de lucru, cu precădere cei din mediul rural, Dognecea fiind pe locul întâi în topul acestei activităţi la nivel judeţean.

„Medicii prescriptori sunt încă reticenţi la această noutate şi mai ales cei de la oraşe, nu cum era de aşteptat. Aceştia acuză lipsa de cunoştinţe în domeniul informatic, dificultatea în munca pe calculator sau conexiunea internet şi sistemul informatic. Reţeta electronică are mai multe avantaje, printre care consilierea în timp real din sistem (în cazul unor erori la denumirea medicamentului sau a medicaţiei pentru anumite afecţiuni). Medicii se plâng şi de timpul de aşteptare pentru validarea reţetei de către sistemul informatic, deşi este vorba despre câteva minute, alteori şi mai puţin“, a precizat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

Numărul farmaciilor cărăşene aflate în contract cu CJAS şi care au achiziţionat cititor de cod de bare pentru reţeta electronică este în creştere. Astfel, pacienţii vor aştepta mai puţin la medicul de familie pentru scrierea reţetei şi la farmacie pentru onorarea acesteia.

„Sunt timpi care se scurtează în ambele situaţii. De asemenea, pacientul poate ridica integral medicamentele de pe prescripţie (situaţie în care varianta electronică se închide) sau poate ridica doar o parte (variantă care permite onorarea celeilalte părţi a reţetei la alte farmacii)“, a mai amintit dr. Mărţuică.

Flavius Rotariu