Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cel puțin cei prezenți la dezbaterea organizată luni de Primăria municipiului, care au fost mai mult decât vocali.

E clar, cu subiect și predicat, cu voci ridicate, declamative: reșițenii vor spații verzi. Bine, ei nu se opun investițiilor, dar să fie făcute pe betoanele deja existente. După ce primarul Ioan Popa a susținut foarte clar că își va asuma toate demersurile pentru a opri eliberarea unei autorizații de construcție, cetățenii au precizat că în zonă ar arăta urât un mall, iar specialiștii, că ar încurca socotelile cu circulația, cu soluția tehnică pe plan înclinat etc. La dezbatere au participat și arhitecți, și specialiști, și ONG-uri și simpli cetățeni, dar și investitorul.

La final, investitorul Iosif Ingrisch a declarat: „Domnul primar a arătat două soluții, dar eu nu am primit încă variante. Mi s-au spus niște posibile opțiuni dar dacă ele rămân neconcretizate, sunt doar propagandă. Dacă voi primi o ofertă serioasă, o voi lua în calcul cu siguranță“.

Primarul Ioan Popa a declarat, la final, că simte bucurie. „Simt bucurie că reșițenii există, că Reșița e vie și pulsează. Mă bucur mult că sala a fost plină și le mulțumesc reșițenilor. Mă așteptam să fie două tabere, una care să militeze pentru spațiile verzi și o tabără care să-și dorească mall, dezvoltare, magazine. Din fericire – pentru că eu eram de partea celor cu spațiul verde – a fost doar o tabără. Mă voi ocupa ca reșițenii să aibă și mall, dar nu pe un spațiu verde, ci pe siturile astea industriale care se întind pe hectare în oraș. Firma ar accepta la schimb alt teren pentru respectiva investiție și există și disponibilitatea de a vinde terenul pe care dorea să construiască“.

Cei care au luat cuvântul au susținut răspicat două lucruri: că respectiva construcție ar încurca circulația și dezvoltarea ulterioară a orașului și că ar mai dispărea un spațiu verde din peisaj. Un punct de vedere deosebit a fost susținut de arhitecta Ioana Mihăiescu.

„Spațiul acela nu avea statut de spațiu verde, pentru că nu orice bucățică de pământ pe care crește iarbă este spațiu verde. În Planul Urbanistic General nu figurează ca atare, ci ca teren pentru construcții. Știu istoria documentației de la apariția ei în Comisia de Urbanism. A fost respins de mai multe ori. A fost făcut un PUZ întocmit de specialiști exact cum cere legea. Toți cei din comisie, emoțional, nu am dorit această investiție. Dar nu emoțional respingi o documentație, ci doar tehnic. Până la urmă, omul a obținut toate avizele posibile și imposibile, a ajuns și la Ministerul Culturii. Această ședință mi se pare tardivă, a fost momentul istoric pentru consultarea publică și nu a venit nimeni. Nu-mi doresc această investiție nici acum, dar aș dori ca specialiștii Primăriei să regândească PUG-ul, să delimiteze zonele intangibile, unde să nu fie făcute investiție, ca să avem instrumentul tehnic cu care putem respinge aceste documentații care costă enorm. Nu iau apărarea investitorului, dar nu e corect cum s-a procedat. Eu iau această ședință ca o rugăminte a reșițenilor de a nu face investiția acolo, pentru că, tehnic, aveți dreptate sută la sută“, a explicat arhitecta Ioana Mihăiescu. Ce-i drept, spațiile verzi se împuținează pe zi ce trece…