Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – La o lună de la instalarea sa în funcția de manager al Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu vrea să facă un teatru de calitate.

Statutul de teatru de provincie trebuie depășit, este de acord și noul manager, pentru că spectatorii trebuie formați în spiritul valorii, al performanței, grupul țintă fiind reprezentat de copii și tineri. Ei sunt cei care vor veni la teatru și peste 10 ani, dar și după 30 de ani. Acest aspect este prevăzut dealtfel și în proiectul de management, iar pentru asta e nevoie de producții noi.

În conferința de presă care a avut loc miercuri, Florin Ionescu a dorit să-i cunoască pe jurnaliștii cărășeni, conștient de rolul mass-mediei în promovarea teatrului. La această primă întâlnire față în față, el și-a prezentat proiectele și parteneriatele care vor aduce schimbarea. Experiența celor 10 ani de management în Ungaria, dar și a anilor în care a jucat pe scenele timișorene i-au atras contacte și relații profesionale dintre cele mai bune cu actori și regizori, iar acestea nu pot fi decât în favoarea teatrului reșițean. Și chiar e pus pe fapte mari, ușurat de perioada de acomodare, timp de o lună nefăcând altceva decât să se ocupe de administrație: „Am citit contractele teatrului de pe ultimii doi ani, de o parte din ele am reușit să scăpăm și cred că am reușit să fac economii importante teatrului pentru anul viitor. Vestea mare e că abia acum putem porni să facem niște producții. Acest lucru nu a fost posibil până acum pentru că n-au existat bani pentru capitolul ăsta. Teatrul avea bani, am găsit 55.000 lei în cont, dar aceștia nu puteau fi atinși întrucât erau prevăzuți pentru alte capitole, cum ar fi întreținerea, nicidecum producții sau colaborări. Am cerut Consiliului și sper că se va aproba, schimbarea de capitole. Adică, toți banii necheltuiți de pe alte capitole i-am trecut pe producții, ceea ce înseamnă că vom putea semna contracte cu regizori, scenografi, compozitori, iar din ianuarie vom putea începe repetițiile. Teatrul există ca să facă spectacole și e singurul lucru care contează“.

O premieră

La preluarea funcției, Ionescu a fost nevoit să preia și spectacolele din repertoriu, acestea fiind deja „prăfuite“ în opinia sa, jucate și răsjucate, la unul din spectacolele recente cu piesa „Bani din cer“, în sală nefiind mai mult de 26 de spectatori. A fost anunțată și cea dintâi premieră a Teatrului de Vest din 2018, este vorba de spectacolul „Iaacovi și Leidental“ de Hanoch Levin, o comedie în care personajele centrale încearcă să-și umple golul existențial, niște vieți secate de emoție. Spectacolul s-a jucat cu succes la Naționalul timișorean și e regizat de Mihaela Lichiardopol, în scenografia semnată de Geta Medinski.

Încă o noutate pentru publicul reșițean, premierele vor fi, probabil, programate pentru joi sau vineri, Ionescu mergând pe principiul că publicul vine când îl chemi, nu când e obișnuit să vină. El a argumentat că spectacolele se mai pot juca după premieră sâmbătă și duminică pentru că „se spune în teatru că dacă după o premieră nu joci spectacolul de două – trei ori și îl lași o lună, îl omori“. El speră ca această premieră să aibă loc în februarie, fie în 9, pentru a se juca și în 10 – 11, fie în 16 februarie. De asemenea, au mai fost anunțate și alte producții, inclusiv pentru copii.

Un alt aspect pe care iubitorii de teatru trebuie să îl rețină este faptul că, cel puțin deocamdată, festivalul de teatru „Scena ca o stradă“ va face o pauză. Asupra acestui subiect însă, dar și alte vești despre proiectele noului manager, vom reveni. Remarcabil pentru acest alt început de drum al teatrului reșițean este faptul că anul 2017 se va încheia curat, fără datorii.