Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta datorită proiectului transfrontalier Interreg – IPA România – Serbia, beneficiară fiind secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. De acest proiect transfrontalier, extrem de important în special pentru persoanele vârstnice, dar nu numai, răspunde dr.Violeta Moroşoi, directorul medical al SJU Reşiţa.

Aceasta a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă ce achiziţii vor fi făcute din banii care-i revin părţii române, respectiv SJU Reşiţa: „Acest al doilea proiect româno-sârb este demarat între Secţia de Neurologie a SJU Reşiţa şi Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Vârşeţ, însă e de amploare mai mică decât cel pe Oncologie. Valoarea totală este de 478.000 de euro pentru partea română, iar tematica proiectului este «îmbătrânirea normală şi demenţa». Din suma respectivă ne-am gândit să achiziţionăm materiale şi echipamente, precum şi mobilier necesar pacienţilor internaţi pe secţiile noastre“.

Moroșoi a adăugat că tematica este incitantă, interesantă şi provocatoare, date fiind patologiile internate şi tratate pe secţiile şi ambulatoriile de Neurologie şi Psihiatrie ale SJU Reşiţa: „Utilitatea practică a acestui proiect constă nu numai în dotarea cu echipamente, mobilier şi aparatură, ci consider că prin elaborarea de lucrări, de articole, prin organizarea de simpozioane mixte româno-sârbe, mese rotunde având ca tematică demenţa, se aduce o aprofundare a cunoaşterii în domeniul îmbătrânirii normale şi a demenţei, constituind un progres în ceea ce priveşte studiul pacienţilor cu disfuncţie cerebrală din judeţul Caraş-Severin“.

Tot pentru a argumenta utilitatea proiectului, dr. Moroşoi a subliniat că, în general, patologia internată pe secţia de Neurologie este cerebro-vasculară, un procent de 55 – 60 la sută din bolnavii internaţi de urgenţă pe secţie prezentând accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice, care au nevoie de o atenţie specială: „Într-un interval de 3 – 6 luni, maxim 3 ani, o parte din aceşti bolnavi dezvoltă un declin cognitiv progresiv, deseori ireversibil, o deteriorare fizică, mentală şi psihică progresivă pînă la stadiul de dependenţă totală. Având în vedere această categorie specială de bolnavi, care necesită o atenţie suplimentară, şi din punct de vedere medical, şi din punct de vedere uman, consider acest proiect transfrontalier deosebit de util pentru pacienţii noştri demenţi, din judeţul Caraş-Severin“.

Alte detalii tehnice depre proiectul transfrontalier pe Neurologie au fost menţionate de coordonatorul administrativ al proiectului, Silviu Tinca: „Contractul de finanţare, care înseamnă şi demararea proiectului, a fost semnat în 28 mai 2019 şi face parte tot din aceeaşi categorie, «Sănătate şi infrastructruă socială» Interreg – IPA, de cooperare România – Serbia. Valoarea totală a proiectului este de 1.175.580 euro, din care SJU Reşiţa beneficiază de suma de 478.275 euro. Contribuţia publică este de 62.000 euro, iar contribuţia Consiliului Judeţean în ceea ce înseamnă acei 2 la sută, este de 9.500 euro. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni. La ora actuală s-au primit acei bani care înseamnă cei 10 la sută din valoarea proiectului, adică cca 200.000 euro, deci s-a primit un fel de avans. Din valoarea totală, 350.000 euro sunt doar echipamentele medicale“, a mai specificat coordonatorul administrativ al proiectului din partea SJU Reşiţa.

Alexandra Gorghiu