Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta datorită programului european „More and Less“ lansat în parteneriat cu Primăria Reşiţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Este momentul ca părinţii să fie mai responsabili în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor lor, pentru că obiceiurile alimentare nesănătoase trebuie stopate, nu-i aşa, încă din faşă. Pentru a preveni consecinţele nefaste ale obezităţii, ei sunt chemaţi acum să acorde o mai mare atenţie în creşterea copiilor, un ajutor nesperat venind din partea Universităţii de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara, care deja a implementat în România acest program încă din 2018.

Gazdă bună, primarul Ioan Popa le-a prezentat pe cele două invitate de la universitatea timişoreană, coordonatorul programului, medicul pediatru şi geneticianul Adela Chiriţă – Emandi şi psihologul Casandra Chera, cu care colaborează, şi a subliniat: „Ne luptăm cu I-phoanele, ne luptăm cu tabletele, ne luptăm cu lipsa de mişcare, cu lipsa de socializare a copiilor, fiecare se închide în clusterul lui, în bula lui interioară şi-şi creează o lume imaginară, o lume care n-are nimic de-a face cu realităţile pe care noi le-am trăit când eram de vârsta lor şi există nevoia de a-i trezi sau de-ai readuce la realitate, lucru deloc uşor. Sper ca acest proiect, care e demarat în Timişoara de mai multă vreme, să-şi găsească un ecou frumos şi în Reşiţa şi să încercăm să salvăm sau să ameliorăm starea de sănătate a copiilor noştri“.

Despre acest program, Adela Chiriţă – Emandi a precizat: „Copiii care sunt cu exces ponderal, jumătate dintre ei ajung la obezitate la vârsta adultă. Complicaţiile sunt multe, de la cele psihice, la boli cardiovasculare, insuficienţă renală, un risc de cancer mai crescut. Noi considerăm că ăsta este momentul optim, vârsta de 2 – 6 ani, când se formează obiceiuri, să facem ceva. Programul se numeşte «More and less», este coordonat de Suedia şi face parte din proiectul mare «STOP» – Ştiinţă şi Tehnologie în Politicile privind Obezitatea Copilului. Sunt 100 de copii din România, între care vor fi şi cei din Reşiţa. Practic, părinţii vin o dată pe săptămână pentru suport, iar întâlnirile cu un psiholog şi un nutriţionist vor avea loc la Primărie. Aceste întâlniri vor dura aproximativ o oră şi jumătate şi vor avea loc după-amiază. Grupul care va primi îngrijiri standard va primi şi consiliere de la nutriţionişti şi evaluările standard din proiect. Sperăm să deschidem la Reşiţa un nou grup de proiect“.

La lansarea acestui program gratuit a participat şi psihologul Casandra Chera, care colaborează la proiect, oferind consiliere părinţilor. Programul, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, este finanţat direct de UE şi este coordonat de Imperial College London.

Alexandra Gorghiu