Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Oamenii îşi doresc schimbări majore: taxe şi impozite mai mici, locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, bani mai mulţi pentru Sănătate şi Învăţământ.

Cei mai matinali alegători ai secţiilor de votare din Lunca Bârzavei au fost pensionarii. Mulţi dintre aceştia au preferat să se prezinte la urne imediat după deschiderea secţiilor, alţii după încheierea slujbei de la biserică. Tinerii, în schimb, s-au lăsat aşteptaţi, majoritatea alegând să voteze după-amiaza. Vârstnicii s-au dovedit a fi cu un pas înaintea tinerilor şi când a venit vorba despre alegerea candidatului, aceştia declarând că nu au stat prea mult pe gânduri înainte de a pune ştampila pe buletinul de vot.

„Majoritatea dintre cei prezenţi pe liste nu merită nici o atenţie. Am fost hotărât, am ştiut exact cu cine voi vota. Îmi doresc schimbarea şi sper că acest lucru se va şi întâmpla“, ne-a declarat Puiu Ioan, în vârstă de 65 de ani. Hotărât şi încrezător în forţele candidatului pe care şi-l doreşte instalat la Cotroceni, reşiţeanul Marian Casapu, în vârstă de 68 de ani, ne-a declarat: „Nu mi-a fost greu să mă decid cu cine voi vota, căci am urmărit dezbaterile electorale de la televizor şi mi-am tras singur propriile concluzii“.

Prezidențialele din acest an i-au dat bătăi de cap Georgianei Spătaru, care aşteaptă ca viitorul preşedinte să investească mai mult în tinerii antreprenori. „A fost singurul an în care mi-a fost foarte greu să mă decid în privinţa candidatului, pentru că nici unul dintre ei nu a reuşit să mă convingă pe deplin. Sper totuşi că am luat decizia potrivită. Mi-aş dori ca viitorul preşedinte să sprijine mai mult antreprenorii tineri, să găsească soluţii viabile pentru IMM-uri şi să se gândească mai mult la cei care lucrează şi fac ceva pentru această ţară“, ne-a spus tânăra în vârstă de 32 de ani.

Taxe şi impozite mai mici, dar şi bani mai mulţi pentru Sănătate şi Învăţământ, acestea sunt dorinţele Paulei Gorgan, o tânără întreprinzătoare din oraşul de pe Bârzava. „Am venit hotărâtă la vot. Nu mi-a fost deloc greu să iau o decizie în această privinţă. Îmi doresc ca viitorul preşedinte să aducă schimbări majore, concrete, nu numai vorbe. Îmi doresc un viitor mai bun pentru copiii noştri, dar şi pentru noi, căci o viaţă avem. Mi-aş dori, de asemenea, să nu mai dăm atât de mulţi bani la stat. Să plătim mai puţine taxe şi impozite. Nu în ultimul rând, sunt de părere că trebuie să se investească mai mulţi bani în sistemul de sănătate şi în cel de învăţământ, pentru că viitorul nostru sunt copiii“.

Salarii mai bune şi locuri de muncă mai multe, asta îşi doreşte Adriana Radomir, o tânără în vârstă de 32 de ani. „M-am hotărât rapid în privinţa celui pe care mi-l doresc instalat la Cotroceni şi aştept să fie suficient de înţelept pentru a schimba lucrurile în România, pentru a trăi mai bine. Îmi doresc locuri de muncă mai multe, pentru ca tinerii să nu mai fie nevoiţi să plece peste hotare în căutarea unui trai mai bun, şi salarii mai mari“. Sebastian Matei, un tânăr de 28 de ani, s-a decis în ultimul moment să se prezinte la urne pentru a-şi exprima opţiunea. „Sincer, până ieri (sâmbătă, 1 noiembrie – n.r.) habar nu aveam cu cine voi vota. M-am hotărât în ultimul moment, alegând răul cel mai mic, pentru că nici unul dintre cei 14 candidaţi nu m-a convins pe deplin“.