Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cele patru microraioane ale cartierului ar putea beneficia de fonduri europene pentru tot ce înseamnă infrastructură.

Spărturi şi resturi de materiale de construcţie rămase pe urma POS Mediu 1, avarii la reţeaua de apă, canalizarea pluvială ineficientă, care nu face faţă nici la ploile scurte de vară şi parcările mereu ocupate sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă cel mai mare şi mai populat cartier al Reşiţei, Lunca Bârzavei. Noul ciclu european de finanţare ar putea aduce o speranţă pentru locuitorii zonei, care ar putea beneficia de pe urma unei componente a Programului Operaţional Regional. Există posibilitatea refacerii infrastructurii rutiere, a celei de iluminat public, a celei de apă potabilă şi uzată, avându-se în vedere atât parcările supraterane, cât şi unele… subterane!

„A doua componentă pe Axa 4 vizează Regenerarea Urbană. Filosofia fondurilor europene pentru această perioadă este efectuarea de lucrări şi realizarea unor zone întregi“, ne explică Ioan Crina, viceprimarul municipiului Reşiţa. Ce şanse de finanţare ar avea Reşiţa? „Acolo suntem clar eligibili, 60 şi ceva de milioane de euro sunt disponibile pentru municipiile reşedinţă de judeţ. Din aceşti bani, eu zic că undeva pe la 20, 20 şi ceva de milioane de euro se vor putea obţine. Ce se înţelege prin regenerare urbană? Zone, cartiere regenerate complet, adică de la iluminat public, parcări subterane, supraterane, absolut tot. Sunt sume semnificative, nu ştiu dacă din ele ne vom încadra cu toate cele patru microraioane, dar dacă reuşim să accesăm aceste fonduri, vom face destul de multe din ele. În cadrul acestora se va gândi tot: parcări, iluminat, apă, canal – purtăm discuţii cu AquaCaraş, să vedem care zone sunt făcute de către ei, care sunt pe POS Mediu 2. Aparatul nostru propriu le va gestiona. E o măsură foarte bună, suntem clar eligibili, nu contează când depunem proiectul, ni se alocă o cotă parte, aceşti bani fiind pentru primăriile reşedinţă de judeţ. (…) Premisele sunt, cu datoriile stăm bine, eu sper să ne mişcăm în prima fază destul de bine astfel încât să accesăm cât mai multe fonduri“.

Din nefericire, Centrul Civic nu va putea beneficia de aceste fonduri pentru că „banii sunt pentru regenerare urbană, pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, nu pentru ca să ne putem face un Centru“, a mai precizat viceprimarul Ioan Crina.