Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dar deocamdată reglementările locale nu dau voie skaterilor şi bicicliştilor să-şi facă apariţia în peisaj.

Nu demult, tinerii reşiţeni pasionaţi de skateboarding şi ciclism aveau în municipiu un loc al lor, în parcul de la Intim. Însă interdicţiile de a te plimba prin parcuri pe orice mijloace pe roţi i-au aruncat în stradă pe skaterii şi bicicliştii atraşi în zonă. Aleşii reşiţenilor au dorit să arate însă că tinerii având asemenea pasiuni nu au fost daţi uitării, consiliul municipal aprobând o investiţie prin care va fi amenajat un Urban Skate Park în Centrul Civic, în zona dintre Hotelul Semenic și Romarta. Aceasta are aproximativ 600 de metri pătrați și este şi acum folosită de skateri şi bicicliști, deși nu este amenajată în acest sens.

„Pentru ca noua investiție să fie utilă unui număr cât mai mare de tineri, se va avea în vedere acoperirea tuturor gradelor de performanță – începători, nivel mediu și avansați –, dar și posibilitatea organizării de competiții. Acest proiect nu schimbă structura actuală a Centrului Civic, doar utilează zona propusă cu elementele necesare practicării acestor tipuri de sport“, spune primarul Ioan Popa.

Potrivit expunerii de motive care a stat la baza adoptării hotărârii de consiliu, în zonă pot fi practicate mai multe sporturi, precum skateboarding-ul, BMX riding-ul sau rollerblading-ul. „Skate park-ul nu necesită împrejmuire deoarece va fi amplasat într-o piaţă publică. Pentru protejarea elementelor şi amenajărilor, pe timp de noapte se va apela la serviciul public de protecţie şi pază, care asigură deja aceste servicii pentru spaţiul public din zonă. Skate park-ul are o formă neregulată, fiind deja mărginit de jardiniere, alei, mobilier urban, dotări specifice unei pieţe publice. În proiectarea reconversiei din spaţiul urban în urban skate park se va lua în calcul păstrarea cât mai multor elemente/geometrii din cele deja existente în zonă“, se mai arată în documentul citat.

Trebuie spus că, deocamdată, hotărârile de consiliu care reglementează ordinea publică în urbe interzic accesul cu bicicleta în piaţa publică sau în celelalte parcuri din municipiu, poliţiştii locali având în vizor identificarea celor care încalcă această regulă şi aplicarea de sancţiuni…