Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Deși nu stă pe roze din punct de vedere economic, capitala județului Caraș-Severin este inclusă printre cele mai bune orașe pentru afaceri din România.

O spune prestigioasa revistă economică Forbes România, care a dat publicității Top 40 al orașelor în care se poate dezvolta o afacere. Potrivit acestui clasament, în care s-a ținut seama printre altele de Produsul Intern Brut pe județ și pe locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, infrastructura rutieră și feroviară sau problemele cu legea ale unor edili, Reșița ocupă locul 19, coborând o poziție față de 2015. Cel mai probabil, Reșița a fost penalizată cu 10 la sută din punctajul final la întocmirea topului, specialiștii Forbes considerând că „nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administrației locale au probleme cu legea”.

Din punct de vedere economic, liderul firmelor reșițene rămâne, pe bună dreptate, TMK, dar în clasificarea Forbes se mai regăsesc și societăți precum Electroechipament Industrial. Chiar dacă topul se referă doar la firmele din Reșița, se fac referiri și la societăți din afara municipiului reședință de județ, cum ar fi cazul Benning Power Electronics din Buchin. Curioasă este însă apariția în topul firmelor reprezentative din Reșița a societății Caromet din… Caransebeș. Lăsând la o parte faptul că Reșița și Caransebeș sunt totuși două localități de sine stătătoare, spunem asta pentru că halele în care în urmă cu ani se produceau construcții metalice de cea mai bună calitate sunt de multă vreme pustii, societatea mai având undeva la 100 de angajaţi.

În ceea ce privește Top Forbes 40, Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia în istorie, declarată cel mai bun oraș pentru afaceri din România, în timp ce tot din zona de Vest Aradul ocupă poziția a șaptea iar Deva locul 20.