Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit primarului Ioan Popa, în urma discuţiilor purtate cu investitori de cel mai înalt nivel, concluzia este că Reşiţa trebuie să facă mai multe eforturi de promovare pe toate canalele posibile.

Şeful administrativului reşiţean a făcut din nou lobby pentru Reşiţa, de această dată participând, în Capitală, la un eveniment care a reunit în principal investitori străini. Edilul a apreciat şansele reale ale Reşiţei, explicând totuşi că pentru a atrage investitori altele sunt cheile succesului…

„Am avut un discurs de vreo 15-20 de minute în care am prezentat Reşiţa şi oportunităţile de afaceri din oraş, povesteşte primarul Ioan Popa. Şi am avut bucuria să-l cunosc pe directorul executiv al Draxlmaier România, care este al treilea exportator – după Dacia Piteşti şi încă o companie –, care are undeva la 5.000 de angajaţi la Braşov şi vreo 3.000 la Sânnicolau Mare. Şi după ce am făcut expunerea legată de oraş, primul lucru a fost să spună că vrea o carte de vizită şi că nu-i trecea prin minte că Reşiţa are aceste oportunităţi de afaceri. Am vorbit despre şcoala duală, despre poziţionare, despre istoria industrială a oraşului, despre parcul industrial, despre apropierea faţă de autostradă. Sunt lucruri pe care din păcate ei nu le cunosc! Am întrebat de ce cred dânşii, şi alţii, că este atât de greu să aducem investitori în oraşe de categoria a doua, a treia; pentru că ei s-au concentrat în prima fază pe Bucureşti, ulterior pe Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov, Sibiu, şi mi-a dat trei explicaţii. Una ar fi că, în general, ei merg unii după alţii; şi atunci, dacă s-au dus unii la Braşov, la Timişoara sau la Cluj, s-au dus grămadă acolo. A doua ar fi că – a recunoscut omul – decizia, deşi este fundamentată în prealabil de consultanţi, e de multe ori subiectivă. De multe ori, dacă ţi-a plăcut o friptură de vită într-un restaurant, într-un oraş, sau muzica, sau vinul, decizia poate fi luată în forma asta! E stupid, omul a recunoscut chestia asta. Iar a treia ar fi că trebuie să batem toba mai tare! Trebuie să mergem şi să ne promovăm pe toate canalele posibile“, a concluzionat primarul Ioan Popa.