Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Autorităţile de pe malurile Bârzavei au decis că, din sărăcia bugetului, mai au bani să fie umane faţă de patrupedele nimănui.

Palatul administrativ municipal a găzduit, marţi, o întâlnire între reprezentanţii autorităţii locale şi cei ai ONG-urilor al căror scop este legat de gestionarea câinilor din oraş.

„Aceste ONG-uri sunt în număr de patru, dar din păcate au răspuns invitaţiei doar reprezentanţii WIOCA din Elveţia, cu care noi avem, de circa doi ani, o relaţie foarte bună, a precizat primarul Mihai Stepanescu, în deschiderea evenimentului. N-au ajuns reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor, Asociaţiei Dogs Center şi ai Asociaţiei Vocea Animalelor. În primul rând, prin HCL nr. 12 din 28 ianuarie 2014, a fost aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Reşiţa. Consiliul local contribuie cu fonduri substanţiale pentru gestionarea unui număr de aproximativ 350 de câini. Au fost identificaţi o serie de câini de pe domeniul public care aparţin unor societăţi comerciale. Li s-a atras atenţia patronilor firmelor respective, fiind propuse măsuri concrete, şi anume ca patrupedele să fie adăpostite în mod corespunzător în incinta acelor societăţi. Totodată au fost organizate patru târguri de adopţii, în urma cărora s-a reuşit adopţia unui număr de circa 30 de câini. Au fost încredinţaţi circa 15-16 câini, care au fost cazaţi în padoc şi daţi unor persoane iubitoare de animale. Au fost sterilizaţi un număr de 46 de câini, la intrarea în adăpost aceştia fiind examinaţi din punct de vedere medical, sunt vaccinaţi, deparazitaţi, celor bolnavi fiindu-le administrat tratamentul corespunzător, în baza unui contract cu medicul veterinar”.

Şeful administrativului reşiţean a ţinut să aprecieze încă o dată bunele relaţii cu ONG-ul elveţian şi sprijinul acordat de aceştia în direcţia gestionării câinilor. La ora actuală, funcţionează padocul de pe Dealul Lupacului, unde sunt nouă angajaţi din partea primăriei, de la Serviciul Public de Întreţinerea Patrimoniului. Edilul a precizat că municipalitatea dispune de 12 cuşti pentru transportul patrupedelor şi o maşină dotată corespunzător, precum şi de spaţii de găzduire pentru 300 de câini, plus alte 50 de spaţii pentru patrupedele care pot fi adoptate la distanţă. „Costurile de capturare sunt de 120 de lei pe câine, iar cele de întreţinere de 2,8 lei pe animal, pe zi”, spune primarul. În cazul adopţiei la distanţă, iubitorii de animale pot contribui, de fapt, la întreţinerea patrupedelor, fără să le ia acasă. Procedura presupune plata lunară anticipată necesară hranei animalului. O altă idee ar fi aceea de a face o legătură între câini şi centrele sociale destinate copiilor, adulţilor şi bătrânilor, care s-ar putea bucura de prezenţa animalelor. Şi, în acest fel, o parte din patrupede ar putea rămâne în grija centrelor respective, ieşind astfel de sub oblăduirea directă a municipalităţii.

Nu trebuie omis faptul că vechiul padoc de la Minda va fi scos la licitaţie, organizarea procedurii find deja aprobată de consiliul reşiţean. Între timp, au fost puse bazele unui padoc privat, în Doman, unde va fi dus „surplusul” de câini care nu mai au loc la adăpostul de pe Dealul Lupacului, şi care ar putea avea un scop comercial, aşa cum preciza unul dintre reprezentanţii ONG-ului elveţian. În plus, de la jumătatea lunii martie s-ar putea da startul a ceea ce se cheamă RECS, adică Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân, în care să fie înregistrate toate patrupedele, la baza sistemului aflându-se microcipurile ce vor fi implantate fiecărui animal.

Cât despre eutanasieri, chiar dacă legea dă undă verde autorităţilor locale să scape prin această metodă de patrupede în termen de 14 zile după ce le-au luat de pe străzi, reprezentanţii municipalităţii reşiţene spun că nu au luat nicidecum în calcul această variantă!

Antoniu Mocanu