Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Blocurile în tablă de şah şi izolările colorate pe bucăţele vor dispărea din peisajul urban reşiţean.

Rozul, movul şi alte trăznăi coloristice vor dispărea din ternul cenuşiu al urbei care vrea să-şi menţină o coloratură sobră, unitară şi uniformă. O echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi poliţişti locali reşiţeni au verificat, sub aspectul faţadelor, câteva din clădirile din zona cartierului Lunca Pomostului. Aşa au fost constatate intervenţii la faţadele sediilor unui număr de cinci societăţi comerciale, precum şi la zece apartamente, toate acestea fiind făcute fără avizul de culoare impus de reglementările locale în vigoare.

Potrivit normelor de bună gospodărire a urbei, toate persoanele fizice şi juridice au obligaţia să întreţină corespunzător faţadele clădirilor pe care le deţin în proprietate sau sub orice alt titlu. Acest lucru presupune execuţia de lucrări de refaceri şi reparaţii la tencuieli şi zugrăvirea totală, înlocuirea geamurilor sparte sau murdare, eliminarea înscrisurilor şi a desenelor obscene etc. De asemenea, înaintea executării lucrărilor de refaceri şi reparaţii la faţade este necesară obţinerea de la Serviciul de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a unui aviz de culoare pentru faţadă, în care se prevede culoarea şi condiţiile de realizare a lucrărilor.

În cazul celor cinci firme şi zece persoane fizice, „toţi proprietarii clădirilor identificate au fost somaţi să obţină avizul de culoare şi să realizeze unitar faţada clădirii până la data de 30 mai 2015“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Trebuie precizat că autorităţile admit şi recomandă căptuşirea termică a locuinţelor colective existente. În cazul în care se fac intervenţii punctuale, culorile de finisaj trebuie să respecte desenele şi nuanţele iniţiale, iar dacă se fac lucrări pe ansambluri grupate, culorile se vor stabili prin studii pe desfăşurări. În zona centrală, culorile specifice admise sunt – pe lângă combinaţia clasică de cărămidă aparentă şi alb sau fildeş, specifică faţadelor blocurilor existente – albastru închis şi gri metalizat, ocru şi maro roşcat, precum şi galben pal şi portocaliu. Potrivit declaraţiilor oficiale, în centru vor fi preferate nuanţele de maro, iar griul, deşi figurează în PUG şi a fost recomandat de urbanişti, va fi evitat în special datorită faptului că trimite cu gândul la o epocă demult apusă…