Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii celor două municipalităţi s-au aşezat, zilele trecute, la masa dialogului în acest sens.

Municipiul Reşiţa, în parteneriat cu oraşul Kikinda (Republica Serbia), implementează proiectul „Common actions, common values – Reşiţa and Kikinda together for the future” (Acţiuni comune, valori comune – Reşiţa şi Kikinda împreună pentru viitor), în valoare totală de 425.911,00 de euro, derulat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. Obiectivul general al proiectului constă în realizarea unei dezvoltări socio-economice durabile şi echilibrate a municipiului Reşiţa şi a oraşului Kikinda, pe baza unei dezvoltări comune a turismului transfrontalier, creşterea numărului de turişti prin promovarea potenţialului turistic al celor două oraşe.

Promovarea în comun şi exploatarea potenţialului turistic (obiective de patrimoniu, obiective naturale, evenimente culturale de amploare din cele două localităţi), dezvoltarea unor programe de turism, strategii şi studii de fezabilitate sunt parte a unui plan comun care are ca scop final creşterea numărului de turişti şi, implicit, îmbunătăţirea situaţiei economice a celor două oraşe.

În cadrul iniţiativei, una dintre activităţi o reprezintă crearea unei oferte turistice a municipiului Reşiţa (destinaţii turistice, obiective naturale şi de patrimoniu, hoteluri, pensiuni, restaurante, manifestări culturale, folclor local, specific culinar etc). În acest sens, în zilele de 9 şi 10 noiembrie, la Reşiţa a fost organizat un atelier de lucru pe tema realizării/promovării ofertei turistice comune a celor două oraşe partenere, la care au fost invitaţi pe lângă reprezentanţi din sectorul public şi privat care activează în domeniul turismului din municipiul Reşiţa şi omologi ai acestora din oraşul partener sârb Kikinda.

În cadrul acestui schimb de experienţă au avut loc vizite la principalele obiective turistice din municipiul de pe Bârzava (Muzeul de Locomotive, Grădina Zoologică Prof. „Ioan Crişan”, Palatul Cultural, Fântâna Cinetică, Bazinul de înot „Ioan Schuster”) dar şi un seminar de discuţii în urma căruia reprezentaţii oraşului Kikinda au putut afla informaţii despre municipiul Reşiţa şi despre potenţialul turistic al acestuia.