Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Supravegherea video ce va fi implementată într-o intersecţie din oraş ar putea fi introdusă în întreg municipiul.

Municipalitatea reşiţeană are şansa de a implementa, temporar, un sistem de supraveghere video într-una din intersecţiile considerate problematice, pentru ca ulterior, după o analiză, să fie găsită cea mai bună soluţie de fluidizare a traficului.

„Reşiţa poate deveni Smart City în cel mai scurt timp. În şedinţa de CL am discutat despre un proiect de management inteligent al traficului în oraș, gândit de Siemens. Mai exact, compania are în plan accesarea unor fonduri europene pentru introducerea unei rețele video în una dintre cele mai aglomerate intersecții din Reșița. După monitorizarea traficului din acele zone într-o anumită perioadă de timp, ar urma propunerea unei soluții viabile care să fie implementată în vederea unui trafic mai eficient“, nota Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa.

Cea mai vizată intersecţie ar fi cea din zona centrală, dinspre Casa de Sănătate, unde mereu au fost probleme din cauza faptului că unii dintre participanţii la trafic nu au ştiut sau nu au acordat prioritate de trecere. Şeful administrativului reşiţean a precizat: „Legat de proiectul Siemens, în primul rând ne propunem să studiem intersecţia de aici, din Centru, de la Hotel Rogge, de la Policlinică, unde săptămânal se produce câte un accident, pentru că lumea nu prea ştie care are prioritate şi care nu. Şi ne-am propus ca în acest studiu pilot să ne dea şi o notă legată de faptul că vrem să continuăm cu ei să facem o monitorizare a traficului urban din Reşiţa pe tot oraşul, aşa cum a făcut Sibiul, aşa cum la această oră se lucrează la Albă Iulia. Dânşii accesează fonduri europene, iar contribuţia noastră este minimală. În acest proiect pilot, contribuţia noastră este zero, iar dacă vom avea şansa să fim introduşi într-un proiect pe tot oraşul, cu siguranţă va fi una extrem de redusă financiar pentru noi“.

Chiar dacă vom avea parte de o supraveghere care pentru unii este discutabilă, edilul a ţinut să precizeze: „Eu sincer îmi doresc aşa ceva! Atunci când siguranţa noastră, a tuturor, implică o anumită devoalare a siguranţei fiecăruia în particular, cred că merită să luăm în calcul acest lucru. Cine nu are nimic de ascuns nu cred că se teme de camere de filmat în oraş. Nu le punem în interiorul caselor sau apartamentelor, ci doar în spaţii publice“.