Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Între anii 2014-2020, municipiul nostru joacă un rol important într-un set de proiecte creşterea capacităţii de transport de energie electrică.

La nivelul Uniunii Europene există o listă de 250 de proiecte de interes comun ce pot beneficia în următorii şase ani de o finanţare totală de 5,85 de miliarde de euro. Accentul se pune pe proiectele energetice, mai exact pe infrastructurile de transport energetic transeuropene. Chiar dacă judeţul nostru a pierdut bani frumoşi prin eşuarea proiectului Nabucco, o şansă importantă pe harta energetică a Europei ne-o oferă un set de proiecte cu Serbia, ce vizează creşterea capacităţii de transport de energie electrică. Mai exact, România poate obţine finanţare europeană pentru linia de interconexiune Reşiţa-Pancevo, precum şi pentru liniile interne Porţile de Fier-Reşiţa, Reşiţa-Timişoara/Săcălaz şi Arad-Timişoara/Săcălaz.

De altfel, ţara noastră joacă un rol important în cadrul mai multor proiecte, cum ar fi cele ce vizează gazoductul Constanţa – Arad – Csanadpalota (Ungaria) şi terminalul de gaze naturale lichefiate de la Constanţa.

România este inclusă, de asemenea, în două seturi de proiecte în cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale (Southern Gas Corridor).

Gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria inclus de UE în lista proiectelor eligibile pentru fonduri europene prevede construcţia unei conducte noi cu o lungime de 1.318 kilometri şi o capacitate zilnică de livrare de 6,1 milioane de metri cubi pe zi în Bulgaria, România şi Ungaria, respectiv 52 de milioane de metri cubi în Austria. Capacitatea iniţială de transport ar fi de 23 de miliarde de metri cubi pe an.

Nina Curiţa