Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipiul de pe Bârzava nu mai are mult de aşteptat până la amenajarea de piste pentru biciclişti.

Aşa cum aţi mai putut citi în JCS, Reşiţa pune la cale de multă vreme tot felul de proiecte legate de amenajarea de piste de biciclete, iar acum, în şedinţa extraordinară de săptămâna aceasta, consilierii locali au rectificat şi bugetul local pentru 2011 pentru a pune în practică iniţiativa.

La iniţiativa primarului, a fost aprobată lista străzilor, a vecinătăţilor, a trotuarelor şi a spaţiilor gazonate ce aparţin domeniului public al municipiului Reşiţa, în vederea implementării Programului de realizare a pistelor de biciclişti. Acest proiect este finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, în baza contractelor multianuale încheiate, în limita fondurilor prevăzute cu această destinaţie, în scopul îmbunătăţirii calităţii mediului prin înlesnirea transportului mai puţin poluant, în condiţii de siguranţă. Pentru realizarea acestor piste de biciclete sunt puse la dispoziţie terenurile necesare ce cuprind atât străzi din municipiul Reşiţa cât şi vecinătăţi, trotuare şi suprafeţe gazonate în peluze“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

De asemenea, a fost aprobat încă un proiect de hotărâre vizând studiul de fezabilitate al iniţiativei ce vizează amenajarea de piste pentru biciclişti, între cartierul Lunca Bârzavei şi centrul vechi al municipiului Reşiţa, realizat de către o societate din oraş.

„Valoarea totală a investiţiei este de 4.000.802 lei, lungimea pistelor fiind de 10,163 km. Soluţia adoptată în acest studiu de fezabilitate, evidenţiază că introducerea pistelor pe fiecare sens unic al bulevardelor A. I. Cuza şi Revoluţia din Decembrie şi pe fiecare trotuar al Căii Timişoarei este soluţia optimă. Legăturile între cele două bulevarde cu sens unic se pot asigura prin piste amenajate pe trotuarele străzilor perpendiculare cu acestea. Totodată, Consiliul Local a aprobat participarea municipiului Reşiţa la Programul de realizare a pistelor pentru biciclişti derulat prin Administraţia Fondului de Mediu, cu proiectul «Amenajare piste de biciclişti între cartierul Lunca Bârzavei şi centrul vechi al municipiului Reşiţa» în valoare de 4.000.802 lei (inclusiv TVA). Realizarea acestui proiect se va face pe terenul proprietate publică a Municipiului Reşiţa. În acest sens precizăm că municipiul Reşiţa solicită o finanţare nerambursabilă în sumă de 2.413.404 lei, reprezentând 79,50% din valoarea totală eligibilă a proiectului, pe un termen de 24 luni. Contribuţia proprie reprezintă 20,50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului şi va fi susţinută financiar din surse proprii în cuantum de 622.324 de lei. Valoarea cheltuielilor neeligibile este de 965.074 lei şi trebuie suportată de la bugetul local. Participarea la acest program contribuie la îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii în municipiul Reşiţa“, se mai arată în documentul citat.

Antoniu Mocanu