Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Capitala Banatului Montan este în vârful topului la tarifele pentru colectarea deşeurilor în rândul municipiilor.După ce şi-a câştigat renumele de oraş cu cele mai multe taxe din ţară, bătrânul leagăn industrial din zona de Vest mai primeşte o bulină neagră, de această dată din partea Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România.

Potrivit unui studiu comparativ asupra preţului colectării deşeurilor menajere, întocmit de aceasta, reşiţenii nu doar că plătesc cel mai mare tarif de colectare, ci plătesc de zece ori mai mult decât media pe ţară!

Potrivit primarului Mihai Stepanescu, la licitaţia pentru serviciile de salubritate au participat patru firme, unul dintre criteriile pe baza căruia s-a făcut departajarea fiind chiar preţul de colectare al deşeurilor, care a fost stabilit de operatorul actual la 81,64 lei pe metru cub, pentru persoanele fizice.

Există însă şi explicaţia faptului că Reşiţa nu are încă un deponeu şi duce deşeurile la Oraviţa sau Făget, fapt care implică şi cheltuieli mari de transport. Ca o comparaţie, pentru bucureştenii din Sectorul 1, gunoiul este ridicat gratuit, iar în Târgu Jiu, tariful este de 2,41 lei pe metru cub.

Ca medie, costurile pentru persoanele fizice se situează undeva în jurul sumei de 8,87 lei la nivel naţional. Facturile reşiţenilor ar putea fi mai puţin împovărătoare abia după ce se va rezolva problema deponeelor din zonă.

Antoniu Mocanu