Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cam atât vom pierde din colectări, din cauza impasului financiar cu care se confruntă o bătrână societate.Populaţia Reşiţei a ajuns atât de săracă, la fel ca şi agenţii economici ai urbei, care sunt din ce în ce mai puţini. Acesta este motivul pentru care atunci când vine vorba despre taxele şi impozitele locale, de la an la an, au rămas neschimbate, considerându-se că altfel populaţia n-ar putea face faţă. Chiar dacă asta reduce visteria oraşului şi, implicit, capacitatea de a investi.

Potrivit primarului Mihai Stepanescu, şi acum a existat un act normativ care a impus anumite creşteri, însă majoritatea taxelor şi impozitelor locale în 2012 vor rămâne neschimbate, la nivelul pe care l-au avut în 2008, în 2009, în 2010 şi în 2011.

Pe de altă parte, dacă în urmă cu ceva vreme, toate îndemnurile sunau în genul „închideţi, falimentaţi, privatizaţi“, fără să-i pese cuiva de urmări, de oamenii rămaşi pe drumuri, acum lucrurile stau cu totul altfel. Acum, dacă se mai închide ceva, pică tot, într-un efect de domino. Vorbind despre una dintre bătrânele societăţi reşiţene aflate acum în impas, Mihai Stepanescu a spus: „Primăria ar putea pierde cam un milion de euro (4,3 milioane de lei – n.r.) pe an din neplata impozitelor şi a taxelor locale. Dar şi statul pierde, neîncasând contribuţiile pe salarii. (…) Mă gândesc la angajaţi, mi-aş dori să aibă comenzi. Administratorul judiciar decide ce va achita mai întâi, dar primordiale sunt salariile“.

Cam care este impactul acestor sume? Anul acesta, la visteria municipiului au fost colectate 19.037.218 lei, cu 450.000 de lei mai puţin decât anul trecut.

Antoniu Mocanu