Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cel puţin asta spune Nelu Popa, şeful administrativului reşiţean, care vrea mia de locuri de muncă până în 2020.

Mia de joburi este o ţintă fixată de edilul Reşiţei, care ne-a dezvăluit că am avea la uşă chiar investitori mari, care deocamdată se ascund în spatele confidenţialităţii. În ultima perioadă, municipalitatea reşiţeană a luat în mâini frâiele la capitolul atragerii de investitori. Şi s-a început cu discuţii, cu vizite, cu lobby-uri şi negocieri. S-au făcut clipuri de prezentare, au fost demarate noi campanii, inaugurate site-uri şi distribuite pliante publicitare. Totul cu scopul „promovării unei imagini pozitive a municipiului Reşiţa şi a detaliilor despre beneficiile şi oportunităţile investiţiei în oraş, transmiterea de mesaje că instituţiile locale sunt un partener de încredere pentru potenţialii investitori, angajându-se că vor trata cu promptitudine şi profesionalism orice companie interesată să investească în oraş, a explicat Ioan Popa, primarul Reşiţei, într-o conferinţă de presă. Subliniez că suntem într-o relaţie foarte bună cu Apele Române, cu Agenţia de Mediu, cu Enel, cu E.On Gaz, cu toţi cei care sunt practic implicaţi într-o investiţie, în special de producţie, în oraşul nostru. Ţinta este atragerea de investitori în oraş, a cel puţin o mie de locuri de muncă până în 2020“.

Edilul a precizat că doreşte să creeze o imagine bună urbei, „pentru că succesul depinde de această conlucrare între noi ca administraţie publică şi modul în care se mediatizează oraşul Reşiţa“. În ce fază ne aflăm acum şi dacă există vreo investiţie certă programată să-şi deschidă porţile în Parcul Industrial? „Suntem în discuţii cu investitori din Spania, din Franţa, Germania, Italia, însă la ora aceasta facem schimburi de date, a precizat primarul. În momentul în care se conturează ceva concret, vă vom anunţa. Cu o bună parte dintre ei avem un «disclosure agreement», adică avem obligaţia de a nu divulga numele companiilor pentru că, dacă vă amintiţi cazul Nokia de la Cluj, în momentul în care au anunţat că vin spre România, în Germania s-au creat probleme grave, acolo unde urma să se închidă acea fabrică. Şi marea parte a acestor multinaţionale nu vor să divulge nimic până când nu concretizează în mod cert o relocare“.