Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Atât administrația reșițeană, cât și investitorii consideră școala duală o șansă reală în formarea forței de muncă de care au nevoie angajatorii.

Aleșii reșițenilor spun că realitățile pieței imobiliare din municipiu ar fi un punct în plus care ar atrage investitorii, atât la capitolul spații pe care să le închirieze sau să le cumpere, cât și la cel al chiriilor pentru angajați, care astfel n-ar avea nevoie de sume impresionante pentru acoperirea cheltuielilor locative. Primarul Ioan Popa a explicat: „Demografia e bună. Totuși prețurile la apartamente sunt mici și la închiriat, și la cumpărare, pentru că am pierdut masiv populație în ultimii 20 de ani. Este, din punct de vedere investițional, un avantaj față de orașele în care apartamentele sunt scumpe și chiriile sunt mari“.

În plus, „într-o foarte comprimată prezentare a ceea ce s-a întâmplat în anul care a trecut sunt și lucruri care privesc mediul investițional, a continuat edilul. Am avut impozitele pe terenuri și clădiri la 1,3%, din 1 ianuarie 2017 au coborât la 0,6%, la mai puțin de jumătate. Ne încadrăm într-o clasă de impozitare printre cele mai mici din țară pe terenuri și clădiri“.

Dar asta nu e tot. Anul trecut s-a mai făcut un prim pas real în direcția specializării forței de muncă, după calapodul angajatorilor. „Am demarat în august-septembrie anul trecut demersurile pentru școală duală la Reșița, o operațiune destul de complicată și care s-a lovit, vă spun sincer, de bariera cadrelor didactice, a profesorilor care nu voiau să treacă așa ușor de la teoretic la practic sau să schimbe partea didactică și să învețe copiii altceva, și mă bucur să vă spun că avem deja 164 de locuri în șase clase de școală duală pe meserii, de la electricieni, sudori, automatiști, bucătari, ospătari, la confecționeri și așa mai departe, a precizat edilul. Ceea ce am găsit ca necesități la agenții economici. Ca exemplu, Autolivul are o clasă și jumătate. Alții au luat câte jumătate de clasă, electricieni sau sudori, dar am reușit să construim acest mod de învățământ pentru care ambasadorul Germaniei m-a felicitat în luna aprilie când a fost aici. Vă mai spun o chestiune anecdotică la acest subiect. Sunt trei sesiuni de înscriere la liceu sau la profesională. În prima am avut 55, în a doua se pare că îi acoperim pe toți și în a treia vom avea mai mulți înscriși decât locuri. În consecință, se va da concurs. Și, culmea, cine va cădea la acest concurs la școala duală, se va duce la liceu teoretic. Cred că dacă ajungem aici, va fi un semnal foarte important pentru mediul educațional din Reșița, și anume că mai trebuie să comprimăm un pic partea de teorie și să mai creștem pe partea de profesional. Doi, suntem debalansați, ca de fapt toată România, în loc să avem 40% teoretic și 60% tehnologic, este exact invers. Asta este direcția în care vreau să îndrept orașul. Și mai ceva, din cei înscriși în prima sesiune, din 55, patru sunt din Reșița, iar 51 din afara ei. Am reușit cu ajutorul cadrelor didactice să prezentăm școala duală în județ și în afara acestuia, ca și pliante, și să aducem elevi în Reșița. Asta este ceea ce îmi doresc! În afară de resursa financiară pe care le-o dăm, undeva la 600 de lei, 200+200+200, noi le pregătim cămine, cantină, astfel încât să poată veni în Reșița. Ne reabilităm acum o serie de cămine de elevi și cantine astfel încât să-i determinăm să vină în oraș“.

Cu prilejul Zilei Diasporei, edilul nu a mai fost la fel de optimist vizavi de școala duală, precizând că dascălii, de teama de a nu-și pierde posturile, îndrumă elevii spre clasicele profesionale, în detrimentul dualei. Iar după a doua sesiune, doar în jur de 60 din 160 de locuri pentru școala duală au fost ocupate.