Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă ninsorile de săptămâna trecută au zădărnicit eforturile autorităţilor, cei mici au fost cei mai avantajaţi de feeria iernii.Chiar dacă acum temperaturile s-au mai domolit, zăpada dispărând în mare din peisajul urbei, săptămâna trecută iarna şi-a spus cu adevărat cuvântul şi la Reşiţa. Mulţi cititori s-au adresat redacţiei pentru a se plânge de trotuarele şi carosabilul nedeszăpezite, însă autorităţile ne-au descris o cu totul altă realitate. Şi asta pentru că, în vreme ce reşiţenii au luat lecţii de patinaj artistic pe trotuare – fiind nevoiţi uneori să renunţe la autoturism, chiar dotat cu pneuri de iarnă –, autorităţile angrenate în deszăpeziri au depus eforturi aproape zadarnice. Imediat după trecerea utilajelor, drumurile arătau ca şi cum nimeni nu s-ar fi ocupat de curăţat. Cineva care coordona acţiunile ne-a vorbit de nopţile nedormite şi de intervenţiile contra ninsorii.

Locatarii multora dintre blocuri au acţionat deja din proprie iniţiativă. „Parcarea Verde“, albită de iarnă, le-a părut multora blocată de zăpadă, deşi grămezile înalte de nea de la finele săptămânii trecute arătau clar că şi acolo s-a intervenit. Tot încărcate erau şi parcările din zona Pieţei „Traian Vuia“ sau din dreptul Hotelului „Semenic“.

În Centrul civic, la orele amiezei, mereu am găsit muncitori care degajau de zor aleile pietonale. Dar de peisajul de poveste al iernii – completat de ornamentele şi scenele de sărbătoare – s-au bucurat cel mai mult copiii. În pofida frigului, piaţa centrală a răsunat de glasul celor mici, care şi-au făcut poze, împreună cu bunicii şi părinţii, lângă brad, pe săniuţa moşului, lângă ursuleţ sau în dreptul ieslei amenajate în centru, unde au putut admira, în plin peisaj urban, două mioare.

Şi dacă tot am vorbit despre deszăpezirile de săptămâna trecută, acum, între sărbătorile iernii, nu căutăm să găsim vinovaţii pentru faptul că la Reşiţa a nins. Am putea da însă un 10 curat Direcţiei de Asistenţă Socială şi Serviciului de Evidenţa Persoanei, din subordinea primăriei, pentru faptul că în dreptul sediului lor, trotuarele au fost mai curate decât oriunde în oraş. Aproape la fel au fost cele din zona corpului I al primăriei şi din faţa Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Fără doar şi poate, autorităţile reşiţene nu au capitulat în faţa zăpezii. Poate doar au deschis în faţa iernii porţile oraşului…

 Antoniu Mocanu