Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa se consideră poetul şi publicistul Nicolae Sârbu, prin noua sa carte de reportaje dedicată Aninei.

După o prelansare în fostul oraş minier, volumul „La o vânare de dinozauri“, apărut recent la Editura Tim din Reşiţa sub semnătura cunoscutului ziarist de la „Flamura“ şi, mai târziu, „Timpul“ de odinioară, s-a lansat şi la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, evenimentul fiind organizat de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“, Forumul German şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, în cadrul unei întâlniri cu scriitorul, care a împlinit 74 de ani.

Referindu-se la cronicile şi reportajele autorului, Erwin Iosef Ţigla a spus că Nicolae Sârbu a dat, prin intermediul cărţilor pe care le-a publicat, o nouă faţetă Banatului Montan.

În discursul său, editorul Gheorghe Jurma a specificat: „Din perspectiva gazetarului, autorul a şi debutat cu reportaje despre Anina, iar acum aduce o carte şi nouă şi veche, incluzând atât cartea despre Anina, publicată în 1986, cât şi o carte nouă, ca epopee întoarsă pe dos faţă de cele relatate în prima carte. Chiar dacă este o carte compusă din două volume scrise în timpi diferiţi, ea este unitară, exemplară din punctul de vedere al reportajului literar, practicat mai puţin în Caraş-Severin, totuşi cu frumoase rezultate, de la Virgil Birou până la Nicolae Sârbu. E o carte a Aninei într-o istorie la rându-i interesantă, pentru că acest ţinut al minerilor, acest ţinut, în special al Banatului, merita şi merită în continuare cărţi“.

La eveniment au vorbit atât colegi ziarişti, din fosta redacţie a ziarului cărăşean, Dorina Sgaverdia şi Jenică Munteanu, precum şi colegi de la Cenaclul Semenicul, respectiv Ion Ştiubea, Petru Bungărzan ş.a.

Autorul a precizat că această carte a început să fie documentată prin anii 1975-1978 şi a subliniat: „Legat de titlu, mulţi o să se întrebe ce caută dinozaurii la Anina. Acolo au fost dinozauri pitici, chiar şi acum se cercetează, vin savanţi din toată lumea să se lămurească ce este cu aceşti dinozauri. Deci este titlul unei povestiri din carte, pentru că, mai ales în partea a II-a, sunt povestiri triste uneori, cum este viaţa şi cum este chiar destinul Aninei. Volumul are 380 de pagini şi cuprinde şi prima mea carte, intitulată «Aurul din aripi». Am fost întrebat de ce mai republic această carte, pentru că termocentrala a fost un eşec, pentru că altfel se pun problemele ideologic acum. Tocmai de aceea, risc să spun că eu am fost un reporter la Turnul Babel. Nici Turnul Babel nu mai există, a rămas mitul, semnificaţia lui, Anina a rămas cât a rămas şi a rămas cu o poveste. În întregime ea poate fi o epopee care are o speranţă, are un eşec şi care din nou poate avea o mică speranţă. Omul trebuie să aibă o speranţă, după cum şi oraşul trebuie să aibă o speranţă“.

Autorul consideră că cea de-a zecea carte de publicistică, respectiv a 22-a de autor,  este sinteza posibilităţilor sale de publicist cu o vechime de peste 40 de ani. De asemenea, el a adăugat că s-ar putea ca şi Reşiţa să aibă prin el o carte, dacă Aninei i-a plătit tributul cu această epopee.

Alexandra Gorghiu