Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După dulceţuri, compoturi, castraveţi, gogoşari şi alte murături, puse la borcan de gospodine pentru sezonul rece, urmează varza. O recoltă slabă, comparativ cu cea din toamna anului trecut, spun micii producători din pieţele reşiţene.

„Vara a fost secetoasă, aşa că am fost nevoiţi să udăm cultura în permanenţă. Acolo unde s-a putut face acest lucru, pentru că în câmp nu am avut instalaţii de irigat, iar aici cultura a fost compromisă. Aşa că, după multă muncă şi investiţii pe măsură, acum, când tragem linie, profitul nu este mare“, ne-a spus Aurica Târziu, producător din Belinţ.

În această perioadă, în pieţele reşiţene kilogramul de varză se vinde cu un leu, însă, spre sfârşitul lunii, este posibil ca preţul să mai crească cu câţiva bani, spun producătorii. „Dacă vânzările continuă să meargă prost vom fi nevoiţi să mai creştem preţul, ca să nu ieşim în pagubă, că şi aşa nu câştigăm cine ştie ce“, spune Doina Margheş, producător din judeţul Timiş.

Vânzările slabe din pieţe sunt puse de producători pe seama veniturilor tot mai mici ale reşiţenilor, care fac cu greu faţă cheltuielilor cotidiene. „Oamenii nu mai au bani, iar asta ne afectează şi pe noi. De la un an la altul se descurcă tot mai greu, iar nouă, producătorilor, ne merge tot mai rău. În plus, nici gospodinele nu mai cumpără ca în alţi ani. Pun doar câteva kilograme de castraveţi, 10-15 borcane cu dulceaţă şi poate câteva căpăţâni de varză la murat. De când am venit cu marfă la Reşiţa, doar două-trei persoane au cumpărat peste 45 de kilograme de varză“, mai spune Doina Margheş.

Chiar dacă murăturile făcute acasă nu se compară cu cele din comerţ, după cum mărturisesc gospodinele, multe reşiţence preferă să le cumpere din supermarket. „Anul acesta nu m-am aprovizionat cu nimic pentru iarnă. Nu cred că mai are rost, de vreme ce găsesc tot ce-mi trebuie în supermarket. Nu vreau să păţesc la fel ca vara trecută, când mai bine de jumătate din borcanele cu murături au ajuns la gunoi, pentru că nu le-am mâncat“, povesteşte Margareta Hantea.

Roxana Bălan Nafiru