Reactualizat la:

Recolta slaba scoate animalele la vanzare

Recolta slaba scoate animalele la vanzare
Scris de Roxana Bălan Nafiru - REŞIŢA – De voie sau nu, fermierii îşi vând ieftin munca, iar cei care au de câştigat de pe urma acestei afaceri sunt samsarii.

Rectifica

Efectele secetei din vară sunt vizibile în gospodăriile ţărăneşti şi în fermele mici. Datorită recoltelor slabe şi a furajelor scumpe, fermierii se gândesc cu groază la iarna ce urmează, iar mulţi dintre ei îşi vând animalele pe nimic. În prezent, preţul porumbului se situează între 0,75 şi 0,90 de lei/kilogram iar cel al grâului şi orzului între 0,70 şi 0,80 de lei/kg, însă specialiştii susţin că este doar o chestiune de timp pentru ca acesta să sară de un leu. „La noi, de mulţi ani se înregistrează un fenomen, şi anume, preţul cărnii în viu este invers proporţional cu cel al furajelor. Din experienţa anilor secetoşi trecuţi, am convingerea că preţul furajelor va continua să crească în perioada următoare, tocmai datorită faptului că toamna nu a fost deloc generoasă cu agricultorii. În aceste condiţii, un ţăran care are între 10 şi 20 de capete de porci nu va putea ieşi din iarnă decât cu costuri care, în mod sigur, nu vor putea fi acoperite de veniturile obţinute din vânzarea lor. Calculul matematic este simplu. Într-o lună, un porc pus la îngrăşat consumă, pe lângă alte furaje, minimum 90 de kilograme de porumb. Ei bine, când ţinem un porc şapte sau opt luni, şi cheltuim între 630 şi 720 de lei numai pe porumb, cu cât ar trebui să-l vindem pentru a şi câştiga ceva. Din păcate, piaţa liberă, cu cererea şi oferta ei, dictează preţul. Iar oferta este foarte mare“, ne spune dr.ing. Liviu Munteanu, consultant agricol şi consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

La nivelul judeţului Caraş-Severin, există peste 400.000 de capete de ovine şi caprine, aproape 70.000 de porcine şi aproximativ 40.000 de capete de bovine, iar hrana de bază a acestora, pentru întreţinerea funcţiilor vitale şi pentru obţinerea unor producţii bune de lapte şi carne, o constituie cerealele, în special porumbul, care ocupă între 30 şi 70% din raţia zilnică de furaje, în funcţie de specie, starea fiziologică şi direcţia de exploatare.

Practic, micii fermieri sunt la mâna samsarilor, care ştiu că, în disperarea lor, oamenii îşi vând animalele ieftin. În medie, preţul unui kilogram de carne de porc cumpărat direct din gospodăria ţăranului costă între 5 şi 7 lei (negociabil), iar un viţel de trei sau patru luni ajunge să fie vândut cu numai 500 – 800 de lei. În cazul viţelelor tariful scade, pentru că, de regulă, samsarii caută tăuraşi pe care îi cumpără pentru a-i îngrăşa o scurtă perioadă de timp, urmând ca mai apoi să îi revîndă la preţul real al pieţei. În schimb, o vacă bună, care dă între 25 şi 30 de litri de lapte pe zi, e vândută cu aproximativ 4.000 de lei. Crescătorii de bovine se mai confruntă cu o problemă, şi anume, tariful mic pe care îl primesc pe litrul de lapte, între 0,60 şi 0,80 de lei, în condiţiile în care pe rafturile din magazine nu găsim lapte mai ieftin de 3,50 lei.

Altfel spus, soluţiile micilor crescători de animale sunt limitate. „După părerea mea, singura soluţie pentru micii fermieri este cea de modernizare şi dotare a microfermelor cu echipamente de prelucrare a cărnii, calificarea lor în meserii ca preparator de produse (măcelar – n.r.), şi autorizarea activităţii pentru a nu mai vinde porcul viu de 100 de kilograme cu 500 de lei, ci cârnaţii afumaţi de casă cu 15-20 de lei kilogramul. Însă, asta este o altă discuţie, care ar trebui dezbătută de guvernanţi“, consideră dr. ing. Liviu Munteanu.



Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
In loc sa-si afume carnatii, si-au dat foc casei
SOCENI - Odată cu apropierea Crăciunului, au început pregătirile specifice pentru întâmpinarea acestor sărbători [...] mai multe »
Gara din inima Resitei, pe masa ministrului Transporturilor
REȘIȚA - La fel ca mulţi reşiţeni, deputatul cărăşean Valeria Schelean-Şomfelean întreabă de ce trenurile de [...] mai multe »
Si-a umplut jumatate de rezervor fara sa plateasca
DOMAȘNEA - Este povestea unei urmăriri ca-n filme a cărui protagonist a fost, luni dimineaţă, un reşiţean de 27 [...] mai multe »
Platim amenzile sau rascumparam parcarile
REȘIȚA - Potrivit primarului Ioan Popa, dacă municipalitatea nu răscumpără parcările, reşiţenii vor avea de [...] mai multe »
Si Primaria Resita inghite ratele AquaCaras
REŞIŢA - A venit şi rândul Reşiţei, după ce, recent, consilierii judeţeni l-au mandatat pe vicepreşedintele CJ [...] mai multe »
Sper ca nu degeaba…
REȘIȚA - Cred că puţini sunt românii care nu au urmărit funeraliile ultimului rege al României şi m-am numărat [...] mai multe »
Balenele albastre, gata de start
REŞIŢA - Autobuzele articulate, albastre, şi cele alb-roşii, de dimensiuni medii, sunt gata de start. Ce va fi [...] mai multe »
Cei mai multi tineri fermieri sunt in Almaj
CARAȘ-SEVERIN - Măsură care încurajează tinerii să se mute la sat, şi să devină şefi de fermă, a fost cea mai [...] mai multe »
Direcția de Sanatate Publica anunta ca vin DTP-urile
REȘIȚA - În județ vor sosi 1225 de doze de vaccin DTP care se folosește în profilaxia difteriei, a tetanosului și [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou